Vladimir Putin cere modificări substanţiale la textul Acordului de asociere UE-Ucraina (presă)

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (KAREN MINASYAN / AFP / Getty Images)

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cere ca în cele 15 luni de amânare a punerii în aplicare a părţii comerciale (de liber schimb) a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană (UE) şi Ucraina să fie folosite pentru iniţierea de modificări substanţiale la textul documentului, informează Unian.ua. care citează publicaţiile Financial Times (FT) şi Ukrainskaia Pravda.

'Continuăm să credem că doar nişte modificări substanţiale în Acordul de asociere, modificări care să ţină cont de întregul spectru de riscuri pentru relaţiile economice ruso-ucrainene şi pentru toată economia rusă, riscuri ce ar putea apărea ca urmare a punerii în aplicare a acestui document, ne vor permite să menţinem relaţiile comercial-economice existente între Federaţia Rusă şi Ucraina', a notat Putin într-o scrisoare adresată preşedintelui în exerciţiu al Comisiei Europene (CE), José Manuel Durrao Barroso, informează cele două cotidiene.

Vladimir Putin a atenţionat, de asemenea, că orice pas pentru modificarea legilor ucrainene în vederea adaptării lor la legislaţia UE va fi considerată o încălcare a acordurilor şi va determina măsuri de răspuns din partea Rusiei.

În acelaşi timp, înalţi funcţionari europeni insistă asupra imposibilităţii de a iniţia modificări în Acordul de asociere. 'Am decis un fel de time ouţ', a explicat comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht. Potrivit comisarului european, acordul nu conţine prevederi ce împiedică Ucraina să-şi reglementeze standardele interne în perioada amânării părţii comerciale a Acordului de asociere.

'Desigur, ruşii văd în această amânare nu o perioadă de clarificare, ci posibilitatea de a introduce o parte terţă şi, în acest fel, de a lipsi acordul de conţinut', a subliniat De Gucht.

Potrivit Unian.ua, anterior Vladimir Putin a adresat o scrisoare omologului său ucrainean Petro Poroşenko, în care liderul rus atenţiona în legătură cu implementarea Acordului de asociere în forma sa actuală.