Echipajul ruso-american ajunge pe staţia spaţială internaţională în ciuda defecţiunilor tehnice

Lansarea Soyuz.
Lansarea Soyuz. (NASA)

O rachetă rusă Soyuz a transportat vineri cu succes un trio americano-rus pe Staţia Internaţională Spaţială (ISS), în ciuda unei probleme tehnice ce ar fi putut să prelungească călătoria spre complexul spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari.

Soyuz a fost lansată spre ISS de la Cosmodrome Baikonur în Kazahstan la ora 20:25 GMT pentru a-i transporta pe astronauţii ruşi Alexander Samokutyaev şi Elena Serova şi pe astronautul american Barry Wilmore pe orbită.

La scurt timp după desprinderea motoarelor propulsoare, nava spaţială a ajuns la locul său prestabilit pe ruta către ISS. Presa rusă a raportat că unul din cele două panouri solare ale Soyuz n-a putut fi desfăşurat.

Citând surse din industria spaţială, rapoartele susţin că bateriile rachetei Soyuz au avut destulă energie pentru andocare, chiar dacă echipajul a fost forţat să facă o călătorie de două zile către staţie şi nu un drum de şase ore, aşa cum s-a plănuit iniţial.

După câteva ore, naveta spaţială a ajuns în siguranţă pe staţia spaţială găzduită de 15 naţiuni, funcţionând pe pilot automat.

Echipajul nou venit se va alătura grupului de astronauţi format din comandantul rus Maxim Suraev, inginerul de zbor SUA Wiseman Reid şi inginerul de zbor Alexander Gerst, astronautul german al Agenţiei Europene Spaţiale, completând echipa de şase persoane de la bordul staţiei.

Echipajul lui Suraev, care a condus staţia spaţială încă din luna mai, se va întoarce pe Pământ în luna noiembrie. Ultimul echipaj sosit va rămâne 170 de zile pe staţie, până în luna martie.

Laboratorul celor 15 naţiuni, care zboară la o altitudine de aproximativ 420 de kilometri, este supervizat de Rusia şi Statele Unite.

Relaţiile dintre cele două naţiuni au atins recent cel mai coborât nivel de la începutul Războiului Rece, ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Statele Unite ale Americii au impus sancţiuni Rusiei din cauza invaziei împotriva Ucrainei.

În mai, un oficial de vârf al guvernului rus a pus la îndoială viitorul pe termen lung al ISS, precizând că Moscova va respinge cererea Statelor Unite de a prelungi folosirea staţiei după 2020.

Noul echipaj plănuieşte să efectueze aproximativ 50 de experimente ştiinţifice la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.