Exerciţii militare internaţionale cu 12.500 de soldaţi, în Polonia

Soldaţi americani stau lângă o baterie cu rachete Patriot, la baza militară din oraşul Morag, Polonia.
Soldaţi americani stau lângă o baterie cu rachete Patriot, la baza militară din oraşul Morag, Polonia. (WOJTEK RADWANSKI / AFP / Getty Images)

Pe fondul conflictelor armate din ţara învecinată Ucraina, ministrul Apărării al Poloniei, Tomasz Siemoniak, a lansat miercuri un exerciţiu militar internaţional masiv menit să testeze disponibilitatea forţelor militare de a reacţiona împotriva ameninţărilor de securitate, relatează AP.

Tomasz Siemoniak a declarat miercuri că plănuia iniţial să desfăşoare exerciţiile bianuale doar la nivel de comandă, dar din cauza situaţiei din Ucraina, care o implică şi pe Rusia, a decis că operaţiunile ar trebui să aibă o anvergură mai mare.

Exerciţiile Anaconda-2014 implică 12.500 de soldaţi, inclusiv 750 din Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Olanda, Republica Cehă şi Ungaria, cât şi trupe din Lituania şi Estonia, state vecine cu Rusia.

Scenariul de 10 zile al exerciţiilor va repeta manevrele de protecţie a graniţei şi se va desfăşura pe patru poligoane de testare din nordul Poloniei până pe 3 octombrie. NATO va desfăşura un alt set de exerciţii în Polonia în luna octombrie, cu implicarea Statelor Unite şi a Marii Britanii.

Marţi, Ministerul rus al Apărării a lansat, în Siberia şi Orientul Îndepărtat Rus, o serie de exerciţii militare care implică un număr de 155.000 de soldaţi, 4.000 de vehicule blindate, 632 de aparate de zbor şi 84 de nave.