Vlad Voiculescu vrea să reglementeze piaţa pharma: "Unde nu există bunăvoinţă vor trebui luate măsuri"

Ministrul Sănătăţii anunţă un ordin de ministru care să regleze mecanismul preţurilor la medicamente, în condiţiile în care în ultimii ani de pe piaţă au dispărut mai mult de 1000 de medicamente.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Facebook)

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţă măsuri pentru rezolvarea crizei medicamentelor pe piaţa românească. Concret, Voiculescu promite că, în următoarele zile, va fi dat un ordin care va reglementa mecanismul de preţuri cât şi câteva alte aspecte care să asigure accesul pacienţilor la medicamente, relatează Agerpres.

Ordinul de ministru va fi emis în contextul în care în ultimii ani de pe piaţă au dispărut mai mult de 1000 de medicamente iar în acest moment catalogul naţional al preţurilor la medicamentele de uz uman eliberate cu prescripţie medicală conţine circa 4.500 de poziţii, ceea ce, în opinia lui Voiculescu, este puţin.

"Înseamnă că unele companii au decis pur şi simplu să nu mai vină în România sau să-şi retragă produsele din România. Asta are de-a face, pe de o parte, cu mecanismul de preţuri, pe de altă parte cu lipsa de predictibilitate a acţiunilor statului. Încercăm să îmbunătăţim mecanismul de preţuri. În următoarele zile vom avea un ordin de ministru care reglementează mecanismul de preţuri, cât şi câteva alte aspecte care să asigure accesul pacienţilor la medicamente — un sistem de raportare a lipsei medicamentelor, un sistem de monitorizare a stocurilor disponibile şi măsuri coercitive. Pentru a asigura din nou încrederea, unde nu există bunăvoinţă vor trebui luate măsuri, fie că este vorba de lucruri în curtea statului, fie că este vorba de partenerii privaţi", a declarat Vlad Voiculescu la o conferinţă pe teme de sănătate.

Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că, în cursul zilei de luni, a fost finalizată licitaţia pentru vaccinul hexavalent iar instituţia pe care o conduce va promova legea vaccinării, care presupune şi stocuri de rezervă.

De asemenea, Voiculescu a precizat că, în lunile următoare, vor fi luate măsuri care să ajute medicii să meargă în teritoriu, unde populaţia nu are acces la serviciile medicale.

"Sunt peste 6 milioane de oameni în România care nu au acces la serviciile medicale", a subliniat ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură