Vizita lui Rogozin la NASA anulată din cauza criticilor unor politicieni americani

Dimitri Rogozin
Dimitri Rogozin (Maxim Shemetov/AFP/Getty Images)

NASA a anulat o vizită planificată a lui Dimitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale ruseşti, după publicarea în presă a unor articole critice şi după o serie de apeluri făcute de politicieni americani pentru anularea vizitei. Rogozin este ţinta unor sancţiuni impuse de SUA şi Uniunea Europeană, potrivit RFE/RL.

„NASA a informat agenţia spaţială rusă, Roscosmos, că [vizita lui Rogozin] planificată pentru februarie 2019 va trebui amânată”, a afirmat Megan Powers, purtătoare de cuvânt a NASA, într-o declaraţie publicată vineri.

Powers a susţinut că o nouă dată pentru o vizită la sediul NASA din Houston nu a fost stabilită deocamdată. De asemenea, Rogozin urma să susţină un discurs la Universitatea Rice din apropiere.

Vladimir Ustimenko, purtătorul de cuvânt al Roscosmos, a declarat sâmbătă dimineaţa agenţiei ruse de ştiri TASS că agenţia spaţială nu a primit nicio notificare din partea NASA că vizita a fost amânată.

Jim Bridenstine, administrator al NASA şi un fost congresman republican, a precizat în octombrie 2018 pentru TASS că l-a invitat pe Rogozin să viziteze sediul NASA şi că va urmări să obţină o derogare de la interdicţia de călătorie impusă oficialului rus. Invitaţia nu a fost intens mediatizată în SUA la acea vreme.

După ce un articol publicat pe 1 ianuarie 2019 de Politico a adus în discuţie vizita lui Rogozin, senatoarea democrată Jeanne Shaheen a cerut pe 2 ianuarie agenţiei NASA să retragă invitaţia „înainte ca Congresul să fie forţat să acţioneze”.

Senatoarea a criticat presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi a făcut presiuni ca SUA să „trimită un mesaj puternic Kremlinului”.

NASA şi Roscosmos au cooperat timp de peste două decenii. În 2011, cele două agenţii s-au apropiat mai mult ca niciodată, după ce SUA şi-a retras sistemul Space Shuttle de lansare a rachetelor, transformând rachetele ruseşti Soiuz în singura modalitate de a transporta persoane şi echipamente către şi de pe Staţia Spaţială Internaţională. De atunci, NASA a plătit aproximativ 2,5 miliarde de dolari pentru serviciile oferite de Roscosmos.

Rogozin era vicepremier însărcinat cu conducerea industriei ruseşti a apărării când a fost sancţionat pentru prima dată de Occident pentru faptul că a susţinut în mod public anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Kremlin în 2014. Pe baza acelor sancţiuni, lui Rogozin i s-a interzis să călătorească în ţările UE.

Rogozin a devenit directorul general al Roscosmos în mai 2018 şi a fost ambasador al Rusiei la NATO în perioada 2008-2011.