Fost puşcaş în Marina SUA, acuzat de spionaj în Rusia

Un cetăţean american aflat la Moscova pentru a participa la o nuntă a fost acuzat oficial de spionaj. Există indicii că el a fost arestat pentru a fi schimbat cu un cetăţean rus acuzat de influenţarea alegerilor prezidenţiale americane.
Poliţişti ruşi
Poliţişti ruşi (Getty Images)

Un fost militar din Marina Statelor Unite arestat în Rusia a fost acuzat oficial de spionaj, a precizat joi agenţia de ştiri Interfax. Dacă va fi condamnat el ar putea primi până la 20 de ani de închisoare, potrivit Deutsche Welle.

Paul Whelan, în vârstă de 48 de ani, a fost arestat săptămâna trecută la Moscova de către Serviciul securităţii de stat (FSB) fiind suspectat de spionaj într-un caz care ameninţă să agraveze şi mai mult tensiunile diplomatice dintre Rusia şi Statele Unite.

FSB a deschis un caz penal împotriva lui Whelan, dar nu a oferit niciun detaliu cu privire la presupusele sale activităţi de spionaj.

Potrivit Interfax, autorităţile ruse au formulat joi acuzaţii oficiale împotriva lui Whelan, citând o sursă "informată".

Avocatul lui Whelan, Vladimir Zherebenkov, a refuzat să comenteze acuzaţiile, însă a declarat pentru Reuters că, pe baza termenilor ordinului de arestare, Whelan ar putea rămâne în custodia autorităţilor ruse din Moscova până cel puţin în 28 februarie.

“Consider detenţia şi arestarea sa neîntemeiate. S-au bazat pe presupunerea investigatorilor că el va obstrucţiona procesul investigativ. Cerem în schimb să poată fi eliberat pe cauţiune”, a afirmat avocatul.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a precizat miercuri că SUA a cerut Rusiei să explice de ce a fost arestat Whelan şi cere returnarea sa imediat dacă se decide că detenţia acestuia este inadecvată.

Zherebenkov a declarat că Whelan, care este închis la centrul de detenţie Lefortovo din Moscova, este “pozitiv” şi a adăugat că un translator îi explică procedurile legale.

Daniel Hoffman, fost şef al biroului CIA din Moscova, a declarat că este posibil chiar ca Putin să fi ordonat arestarea lui Whelan pentru a aranja un schimb cu Maria Butina, o rusoaică care a recunoscut în 13 decembrie 2018 că a acţionat ca agent pentru a influenţa grupurile conservatoare din SUA.

Rusia susţine că Butina a fost forţată să depună mărturie falsă că ar fi agent rus.

Kremlinul nu a răspuns imediat solicitării de a comenta detenţia lui Whelan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe