Vitalie Ciobanu: Blocului ACUM i se propun două moduri de a se sinucide politic

Analişti din RM cer Blocului ACUM să-şi abandoneze principiile, căci ţara trebuie eliberată de pericolul rusesc prin alianţă cu Plahotniuc şi de metastaza oligarhică cu ajutorul lui Dodon şi Greceanîi, ei înşişi corupţi şi şantajabili, afirmă Vitalie Ciobanu.
Vitalie Ciobanu, Radio Europa Libera
Vitalie Ciobanu, Radio Europa Libera (Vasile Botnaru (RFE/RL)

Comentatorul politic Vitalie Ciobanu constată că după alegerile parlamentare, Blocului ACUM i se propun două moduri de a se sinucide politic. Să se alieze cu regimul care a pus ţara pe butuci, ori să bată palma cu un partid putinist, socialiştii, care pledează pentru federalizarea Republicii Moldova şi îngroparea visului european şi, implicit, a idealului unionist.

Astfel, într-un editorial pentru revista22.ro, Vitalie Ciobanu notează că Blocul ACUM este presat să intre într-o coaliţie cu PD, de dragul „salvării parcursului proeuropean“. Maiei Sandu, lui Andrei Năstase şi colegilor lor li se propune să-şi depăşească resentimentele, umilinţele îndurate din partea democraţilor şi să bată palma cu Plahotniuc sub garanţii europene şi americane. „Adică să se lase înţepaţi de partidul-scorpion.”

De cealaltă parte, notează comentatorul, sentimentul de disperare îi face pe unii analişti cu viziuni democratice de la Chişinău să îndemne Blocul ACUM să accepte o alianţă „tehnică“, „provizorie“, cu socialiştii. Să voteze cu aceştia schimbarea unor şefi ai instituţiilor de forţă, care să conducă la neutralizarea PD-ului şi a lui Plahotniuc şi ulterior să organizeze noi alegeri parlamentare în condiţii normale.

Autorul editorialului a ţinut să atenţioneze că faţă de PD şi PSRM nimeni dintre sfătuitori nu are pretenţii fiind de la sine înţeles că sunt partide cărora nu le poţi cere criterii morale. Toate exigenţele sunt pentru intelectualii prooccidentali din Blocul ACUM, cărora li se cere să-şi abandoneze „virginitatea politică“, „puritatea doctrinară“, căci ţara trebuie eliberată ba de pericolul rusesc (prin alianţă cu Plahotniuc), ba de metastaza oligarhică (cu ajutorul pro-ruşilor Dodon şi Greceanîi, ei înşişi corupţi şi şantajabili).

„În realitate, tot ce are de făcut Blocul ACUM e să-şi rămână fidel sieşi şi oamenilor care l-au votat. Să demonstreze că este gata să lupte pentru valorile şi pentru programul său politic chiar şi de pe băncile opoziţiei. Între două rele nu există alegere. Scopul nu scuză mijloacele”, a concluzionat Vitalie Ciobanu.

De menţionat că Vlad Plahotniuc şi-a acuzat rivalii din blocul electoral ACUM de provocarea unei crize prin refuzul de a negocia cu PD formarea unei coaliţii majoritare, după alegerile parlamentare din 24 februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe