Expert: ACUM a făcut o campanie corectă şi transparentă, demonstrând că în politică se poate şi altfel

Nadejda Hriptievschi consideră că blocul ACUM merită toată aprecierea pentru campania electorală făcută cu bani puţini, fără resurse administrative, cetăţeni aduşi să voteze, fraude în secţii de votare sau înjosirea oamenilor prin mită electorală.
Nadejda Hriptievschi
Nadejda Hriptievschi (Florin Chirilă/Epoch Times)

Experta de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Nadejda Hriptievschi, crede că membrii Blocului electoral ACUM merită un respect deosebit pentru că au luptat într-o bătălie mult prea nedreaptă, fiind ţinta atacurilor PDM, PSRM şi Partidului Şor într-un efort concentrat, lipsiţi totodată şi de voturile a peste 500 mii cetăţeni de peste hotare.

„Bravo membrilor Blocului ACUM. Aţi avut bani foarte puţini, adunaţi din donaţii mici, comparativ cu milioanele celorlalţi, nu aţi avut resurse administrative, autobuze cu mii de cetăţeni aduşi să voteze pentru voi, nu aţi fraudat în secţii de votare, nu aţi înjosit lumea cu hrişcă şi altă mită electorală. A fost o luptă incredibil de grea, şi voi sunteţi învingătorii! Ne-aţi redat speranţa! Opoziţie de o aşa calitate Parlamentul Republicii Moldova încă nu a avut”, scrie experta pe contul său de Facebook.

Nadejda Hriptievschi a mai ţinut să sublinieze că în contextul dificil, membrii blocului ACUM nu au cedat, au fost uniţi, au făcut o campanie corectă şi transparentă, demonstrând că în politică se poate şi altfel. „În 2016 prima dată am votat fără greaţă la prezidenţiale şi în februarie 2019 prima dată la parlamentare. E ceva. Bravo şi respect cetăţenilor care au votat şi nu s-au lăsat cumpăraţi şi manipulaţi.”

Potrivit rezultatelor sugerate de datele Comisiei Electorale Centrale, după numărarea voturilor din aproape 99% procese verbale, blocul opoziţiei pro-europene ACUM este pe locul doi, la votul politic în circumscripţia naţională cu 26,35% din voturi, sau 14 mandate câştigând şi 12 mandate în circumscripţiile uninominale, clasându-se al treilea după numărul total de locuri în parlament, 26.

Partidul Socialiştilor a câştigat la alegerile parlamentare de duminică votul politic în circumscripţia naţională, acumulând 31,35% din voturi sau 18 mandate şi alte 16 mandate câştigate în circumscripţiile uninominale.

Partidul Democrat s-a situat al treilea la votul politic, obţinând 23,87% sau 13 mandate, dar a câştigat cele mai multe mandate în circumscripţiile uninominale - 18, sau 31 în total, aşa încât se situează pe locul doi în clasamentul general.

Partidul Şor, ultimul care a mai intrat în parlament, a obţinut 8,4% la votul politic, adică cinci mandate, şi altele două în circumscripţii uninominale, acumulând un total de 7 mandate.