Virusul Wuhan. Maia Sandu: Toţi cetăţenii R. Moldova trebuie să dea dovadă de maximă responsabilitate

În loc să se dea în spectacol, Guvernul RM trebuie urgent să propună rectificarea bugetului, să achiziţioneze echipamentele necesare pentru gestionarea cazurilor grave şi să solicite asistenţă de la partenerii de dezvoltare, afirmă Maia Sandu.
Maia Sandu, prim-ministrul RM
Maia Sandu, prim-ministrul RM (facebook.com / Maia Sandu)
Ştefan Sârbu
10.03.2020

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a solicitat cetăţenilor Republicii Moldova să se protejeze de noul virus Wuhan adresându-se în special oamenilor care „nu au încredere în autorităţi” să nu creeze panică, dar să înţeleagă că riscurile coronavirusului sunt într-adevăr mari.

„Toţi cei care au călătorit în ţări afectate de acest virus trebuie să informeze medicul de familie (sau să sune la 112) şi să se autoizoleze pentru 14 zile”, a adăugat aceasta marţi, 10 martie, în cadrul unei conferinţe de presă specificând că în aceste zile viaţa medicilor şi a angajaţilor serviciilor medicale trebuie să fie o prioritate pentru Guvern.

Liderul PAS a notat că experienţa Chinei, Italiei, Iranului şi a altor ţări lovite de virus arată că sănătatea şi viaţa lucrătorilor medicali e supusă în mod special unor riscuri în caz de epidemie. „În loc să se dea în spectacol, Guvernul trebuie să meargă în Parlament cu propunerea de rectificare a bugetului şi să achiziţioneze urgent echipamentele necesare pentru sporirea capacităţii de gestionare a cazurilor grave şi să solicite rapid asistenţă de la partenerii de dezvoltare.”

În opinia fostului premier, epidemia va afecta negativ comerţul şi dezvoltarea economică peste tot în lume, inclusiv în Republica Moldova, de aceea Guvernul trebuie să pregătească un program de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a producătorilor locali care vor avea de suferit (exportatori, turism, servicii).

„Dar cel mai important lucru pe care îl aşteptăm de la autorităţi este să facă totul ca să oprească răspândirea virusului. Virusul poate fi fatal pentru oamenii cu diverse maladii şi pentru oamenii în etate. Ca să-i protejăm, trebuie cu toţii să dăm dovadă de maximă responsabilitate”, a concluzionat Maia Sandu.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ultimele 24 de ore, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 12 cazuri suspecte de infectare cu virusul Wuhan, dintre care zece adulţi şi doi copii. Rezultatele vor fi prezentate pe parcursul zilei.

Începând cu ziua de luni, fişele epidemiologice pe care le completează pasagerii reveniţi din zonele de risc au fost modificate fiind introdusă obligativitatea pasagerului de a respecta recomandările medicului de familie privind izolarea la domiciliu timp de 14 zile, întreprinderea tuturor măsurilor de precauţie şi de a declara pe propria răspundere corectitudinea informaţiilor furnizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor