Virusul Wuhan - Cercetător din Marea Britanie estimează un sfert de milion de îmbolnăviri în focarul primar în următoarele 10 zile

.
. (Dimas Ardian / Getty Images)

Când vine vorba de probabilitatea apariţiei unei pandemii extrem de contagioase, probabil că cea mai importantă variabilă cu care lucrează virusologii este R0, care reprezintă numărul mediu de cazuri secundare ce rezultă dintr-o îmbolnăvire - cu alte cuvinte, la câţi oameni poate transmite cineva boala, în medie.

R0 dă astfel măsura vitezei cu care se poate răspândi o epidemie. Cu cât acest număr este mai mare, cu atât boala se răspândeşte mai rapid, iar în cazul unei boli letale, evident, acest factor este extrem de important.

Ca valoare, R0 este în jur de 0,9 - 2,1 pentru gripa comună, în timp ce gripa spaniolă care a cauzat pandemia din 1918-1919 a fost estimată între 1,4 - 2,8, cu o medie de 2. De reţinut este că SARS a avut o valoare R0 între 2 şi 5.

Şi atunci ce putem spune despre valoarea R0 pentru virusul din Wuhan, cunoscut de acum ca 2019-nCoV, care în mod oficial a luat 33 de vieţi în China şi a infectat (cel puţin) 1.000 de oameni? Desigur, din moment ce epidemia are loc în China, condusă de cel mai lipsit de transparenţă regim - cel comunist - mai ales atunci când vine vorba de probleme care pot provoca panică în masă, sau nemulţumire împotriva liderilor, nu se poate decât ghici.

Asta a făcut Organizaţia Mondială a Sănătăţii, vineri, când a emis o declaraţie cu privire la epidemia de coronavirus cu următoarea proiecţie:

Transmisia de la om la om are loc şi a fost prezentată o estimare R0 preliminară de 1,4-2,5. Amplificarea a avut loc într-o unitate de asistenţă medicală. Din cazuri confirmate, 25% sunt raportate ca fiind grave. Sursa este încă necunoscută (cel mai probabil animală), iar gradul de transmitere de la om la om nu este clar încă.

Deşi un R0 de 2,5 este destul de mare, dat fiind că epidemia de gripă spaniolă a afectat aproximativ o jumătate de miliard de oameni în 1918, ucigând până la 100 de milioane înainte să se stingă, numărul real al R0 poate fi în realitate mult mai mare. Aceasta este ipoteza de lucru a lui Jonathan Reed, un expert din Marea Britanie, în ceea ce priveşte transmiterea şi dinamica evolutivă a bolilor infecţioase, care a publicat o lucrare împreună cu patru colegi în care estimează parametrii de transmitere pentru coronavirusul Wuhan.

Reed calculează că R0 al 2019-nCoV va fi între 3,6-4,0 - cu alte cuvinte la fel de rapid ca cel de SARS - şi ajunge la o concluzie despre răspândirea epidemiei de coronavirus care este tulburătoare.

În lucrarea „Noul coronavirus 2019-nCoV: estimarea iniţială a parametrilor epidemiologici şi a predicţiilor epidemice”, Reed şi colaboratorii scriu că, pentru un R0 cuprins între 3,6 şi 4,0, aproximativ 72-75% dintre transmiteri „trebuie prevenite prin măsuri de control, pentru ca epidemia să nu crească”.

Aceasta este o problemă majoră, deoarece Reed estimează că doar 5,1% dintre infecţiile din Wuhan sunt identificate (începând cu 24 ianuarie), „indicând un număr mare de infecţii în comunitate şi reflectând, de asemenea, dificultatea de a detecta cazurile acestei boli noi”. În plus, întrucât toate acestea se întâmplă în China, o ţară în care deciziile nu se iau rapid deoarece trebuie incluse toate nivelele ierarhice, există o posibilitate neplăcută ca Reed să fie de fapt prea optimist.

Reed încheie cu o concluzie care dă de gândit: anume că dacă nu se produce nicio schimbare cu privire la controlul sau transmisia bolii, vor apărea noi focare în alte oraşe chineze, „şi că infecţiile vor continua să fie exportate către destinaţii internaţionale din ce în ce mai mult”.

Drept urmare, în 10 zile - deci până la 4 februarie 2020, modelul Reed prevede că numărul persoanelor infectate din Wuhan va fi mai mare de 250 mii (cu un interval de predicţie, 164.602 la 351.396).

După Wuhan, oraşele cu cele mai mari focare din alte zone din China, probabil, vor fi Shanghai, Beijing, Guangzhou, Chongqing şi Chengdu.

Reed prevede, de asemenea, că până la 4 februarie 2020, ţările cu cel mai mare risc de a importa infecţii prin călătorii aeriene sunt Tailanda, Japonia, Taiwan, Hong Kong, Coreea de Sud, SUA, Malaezia, Singapore, Australia şi Vietnam. Pe scurt: o mare parte din Asia se va infecta, iar de acolo, restul lumii.

Modelul lui Reed susţine că Beijingul a întârziat să ia măsuri şi că recent „restricţiile de călătorie impuse dinspre şi către oraşul Wuhan sunt probabil ineficiente în stoparea transmiterii în China; cu o reducere eficientă a călătoriei cu 99%, dimensiunea epidemiei în afara oraşului Wuhan poate fi redusă cu 24,9% la termenul de 4 februarie".

Predicţia lui Reed este aliniată cu alte studii de modelare a restricţiilor de călătorie, care consideră că reducerea călătoriilor nu face decât să întârzie ca epidemia să ajungă în alte locuri, dar nu înlătură răspândirea în întregime. Cu toate acestea, este important de menţionat că modelul său a avut în vedere doar călătoriile aeriene şi nu a luat în considerare impactul potenţial al restricţiilor de călătorie legate de transportul terestru.

Acestea fiind spuse, Reed admite că există şanse de calcul eronat, în mare parte din cauza utilizării unor date de plecare incorecte.

Cu toate acestea, chiar şi având în vedere aceste avertismente, studiul lui Reed sugerează că valoarea R0 pentru acest focar de virus Wuhan - 2019-nCoV - este substanţial, poate catastrofal, mai mare decât al altor coronavirusuri emergente, „controlul acestui agent patogen putând fi substanţial mai dificil”.

Chiar dacă admitem că majoritatea presupunerilor lui Reed sunt excesiv de dure şi pesimiste, rezumatul său nu lasă prea multe speranţe că epidemia generată de virusul Wuhan va fi stăvilită prea curând:

"Suntem încă în primele zile ale acestui focar şi există multă incertitudine atât cu privire la scala focarului, cât şi la informaţiile epidemiologice de bază privind transmiterea. Cu toate acestea, rapiditatea creşterii numărului cazurilor după admiterea existenţei focarului este mult mai mare decât cea observată la focarele SARS sau MERS-cov. Acest lucru este în concordanţă cu estimările mai mari ale valorii noastre pentru R0, comparativ cu aceste alte coronavirusuri cunoscute, ceea ce sugerează că reţinerea sau controlul acestui agent patogen poate fi substanţial mai dificilă".

În cele din urmă, deşi Reed nu face observaţii asupra mortalităţii asociate cu nCoV, se poate face o observaţie amplă: vineri seara, provincia Hubei din China a raportat 15 decese suplimentare, care s-au adăugat la cele 26 de victime raportate anterior, aducând totalul la 41. Şi cu aproximativ 1.100 de cazuri confirmate oficial, aceasta înseamnă că rata mortalităţii tocmai a sărit de la aproximativ 2,5% la 4%. Ceea ce înseamnă că dacă Reed este corect şi dacă 250.000 de oameni doar din Hubei vor fi infectaţi până la 4 februarie, nu mai puţin de 10.000 de chinezi vor muri în următoarele 2-3 săptămâni.

Ceea ce se întâmplă după aceea - cu o Chină paralizată de frică, nemulţumită de modul în care guvernul a muşamalizat ştirile legate de epidemie, având, peste toate acestea o economie care se poate opri - este greu de estimat.