Virusul West Nile face o primă victimă în România

(photos.com)

O femeie în vârstă de 79 de ani din Urziceni a murit după ce a contractat virusul West Nile. Acesta este primul deces înregistrat în 2016, în România, provocat de acest virus, informează guraialomitei.ro, preluată de B1 TV.

Potrivit sursei citate, femeii i s-a făcut rău după ce a fost înţepată de un ţânţar şi a fost Transportată la Spitalul Matei Balş din Capitală. Doctorii nu i-au putut însă salva viaţa.

În urma confirmării infecţiei, Direcţia de Sănătate Publică a luat măsuri restrictive privind donarea de sânge, Centrul Judeţean de Transfuzii fiind notificat cu privire la această situaţie.

„Din zona Urziceni aveam mulţi donatori şi acum rămânem fără ei, în condiţiile în care vara este perioada concediilor şi cetăţenii care vin la recoltare sunt tot mai puţini. Restricţiile sunt pentru câteva luni şi sperăm că ne vom descurca măcar pentru cererea pe care o avem de la spitalele din judeţ”, a declarat directoarea centrului de transfuzii, Raluca Cruceat.

Virusul West Nile

Virusul West Nile se transmite la om prin înţepătura unei specii de ţânţar. În 90% dintre cazuri, infecţiile cu virusul West Nile la oameni nu prezintă niciun semn.

Bătrânii sunt cei mai expuşi la infectarea cu acest virus. Primele semne ale bolii apar între două şi opt zile de la infectare şi constau în febră uşoară, cefalee (dureri de cap), frisoane, transpiraţie excesivă, stări de slăbiciune, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare. Când boala este mai avansată, apare encefalita sau meningita din cauza pătrunderii virusului West Nile în zona meningelui, membrană care „îmbracă” creierul, şi a lichidului cefalorahidian. Simptomele - dureri de cap, gât înţepenit, dezorientare, comă, tremurat, convulsii, stare de slăbiciune, vedere slabă, amorţeală a degetelor, paralizie – pot să apară într-un interval între trei şi 14 zile de la contactul cu virusul.

Metoda prin care se poate stabili diagnosticul de meningită sau encefalită provocate de virusul West Nile este puncţia lombară. Simptomele bolii pot să dispară în urma unui tratament într-un interval de şapte - zece zile, pe când inflamarea ganglionilor limfatici poate dura chiar şi două luni.

Până în prezent, nu există un vaccin sau un tratament specific în cazul infectării cu virusul West Nile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură