The Conversation: JO 2016 nu vor răspândi Zika în jurul lumii

În ciuda temerilor că Jocurile Olimpice din Brazilia ar putea contribui la răspândirea virusului Zika la nivel internaţional, luând în considerare faptul că turiştii din Rio vin din numeroase ţări, unii analişti susţin că riscul acestei răspândiri este destul de redus datorită mai multor factori.
Virusul Zika este transmis în principal prin muşcăturile de ţânţari.
Virusul Zika este transmis în principal prin muşcăturile de ţânţari. (Captură Foto)

Ne despart doar câteva zile de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Dar de data aceasta, temerile ridicate de virusul Zika aruncă o umbră asupra festivităţilor.

Virusul Zika este cauza unei epidemii continue de malformaţii la naştere, observată iniţial în Brazilia la sfârşitul anului trecut. În timp ce virusul nu produce niciun fel de simptome la majoritatea oamenilor, infecţiile la femeile însărcinate pot duce la situaţii în care copilaşii se nasc cu microcefalie sau orbire; poate duce de asemenea la avorturi spontane sau naşterea unui fetus mort. Afectând în prezent aproape toate ţările din America Latină şi din zona Caraibelor, virusul Zika a fost declarat o urgenţă medicală globală de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Pe măsură ce savanţii şi agenţiile pentru sănătate se grăbesc să ţină pasul cu epidemia, nu este nicio surpriză că ameninţarea virusului Zika în timpul Jocurilor Olimpice a ajuns în paginile ziarelor.

Peste 200 de academicieni din toată lumea, conduşi de profesorul canadian în drept şi medicină Amir Attaran, au atras substanţial atenţia asupra acestei chestiuni în luna mai, semnând o scrisoare deschisă pentru amânarea Jocurilor sau mutarea lor în altă ţară, pentru ca vizitatorii să nu importe virusul Zika în ţările lor de origine.

OMS a susţinut că anularea Jocurilor sau schimbarea locului desfăşurării lor nu va reduce riscul răspândirii virusului pe plan internaţional. Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) a subliniat faptul că Jocurile Olimpice vor acoperi doar 0,25% dintre toate călătoriile efectuate în ţările afectate de Zika anul acesta. Călătoriile regulate între SUA, Caraibe şi America Latină au dus la peste 1.400 de cazuri de importare a virusului în SUA doar în acest an.

În plus, eforturile diverselor agenţii şi autorităţi de a linişti publicul în privinţa răspândirii virusului au făcut puţin pentru a schimba percepţia publică asupra riscurilor, într-un ciclu mediatic dominat de anunţuri că unii atleţi nu vor participa la Jocuri din cauza virusului Zika.

În timp ce savanţii academicieni lucrează la intersecţia dintre sănătatea publică, medicină, operaţiuni de cercetare şi drepturile omului, unii analişti au rămas uimiţi cum s-a desfăşurat această controversă pe calea undelor. Cei care elaborează politicile de abordare şi călătorii au nevoie de dovezi pentru a lua decizii corecte. Întrebările legate de riscurile de infecţie cu Zika la Rio trebuie adresate ştiinţific.

Pentru a aduce dovezi în dezbaterea Zika, unii analişti au calculat cât de mare este riscul prezentat de Zika pentru cei care vizitează Rio cu ocazia Jocurilor, precum şi pentru ţările unde ar putea aceşti vizitatori să importe ulterior virusul. Descoperirile analiştilor de la ziarul The Conversation au fost publicate recent în Annals of Internal Medicine (Analele de Medicină Internă).

Care e situaţia cu numerele?

Statul brazilian Rio de Janeiro a înregistrat între 15.918 şi 143.985 de infecţii cu virusul Zika în 2015, la o populaţie de 16,5 milioane. Numărul exact al infecţiile nu este clar deoarece majoritatea oamenilor infectaţi nu au manifestat niciodată simptome. Dar, chiar şi printre cei care au avut simptome, mâncărimile, febra, durerile de cap sau durerile de încheieturi, care apar în mod tipic, nu sunt atât de grave pentru a necesita o vizită la spital, acest lucru însemnând că multe cazuri nu apar în statisticile medicale.

În luna august este iarnă în emisfera sudică. În timp ce ţânţarii pot fi în continuare activi în această perioadă a anului, abilitatea lor de a transmite infecţia este redusă. Acesta este unul dintre motivele pentru care febra dengue, care se răspândeşte de asemenea prin specia de ţânţari Aedes aegypti, afectează în principal Rio în perioada martie-iunie, când temperaturile sunt mai ridicate şi ploile mai frecvente. Analiştii se aşteaptă ca, ţinând cont de modul în care s-a transmis febra dengue de-a lungul multor anotimpuri, riscul infectării cu Zika prin înţepătura de ţânţar să scadă cu aproximativ 60% în luna august, comparativ cu media anuală.

Luând în considerare aceşti factori, The Conversation estimează că între 6 şi 80 de infecţii vor avea loc în rândul a 350.000 până la 500.000 de atleţi, delegaţi, spectatori şi vânzători care ajung în Rio pentru Jocuri. Din moment ce doar 1 din 16 dintre aceste persoane este de aşteptat că vor manifesta simptome, sunt puţine şanse să auzim de prea multe cazuri de Zika raportate, în rândul călătorilor.

Cum rămâne cu riscul pentru alte ţări?

Deoarece majoritatea oamenilor elimină din sângele lor Zika în mai puţin de 10 zile, probabil că mulţi dintre călătorii care s-au infectat în Brazilia vor scăpa de virus înainte sau la scurt timp după întoarcerea acasă. Luând în considerare rata eliminării virusului din sânge, analiştii de la The Conversation anticipează că doar între 3 până la 37 de călători vor importa Zika în ţările lor de origine.

Ţinând cont de zonele de unde au provenit călătorii care au vizitat Brazilia pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2014, peste jumătate dintre vizitatori se vor întoarce probabil în SUA, Canada, Oceania şi ţările temperate europene şi asiatice, unde riscul de transmitere locală a virusului prin ţânţari este redus. Alţi 30% dintre călători se vor întoarce în ţările din America Latină unde transmiterea a fost deja stabilită.

Şi astfel, rămâne ca sub 20% dintre cei 3 până la 37 de călători infectaţi cu Zika să introducă virusul în ţări africane, asiatice şi din Orientul Mijlociu unde există temeri că virusul s-ar putea răspândi. De fapt, numărul prevăzut de atleţi şi călători din Ciad, Djibouti, Eritrea şi Yemen – singurele patru ţări unde CDC presupune că Jocurile ar prezenta o ameninţare unică pentru răspândirea Zika – se ridică la doar 76.

Revenirea la realitate

Pe baza calculelor făcute de cei de la The Conversation, şansa unui vizitator de a se infecta cu Zika la Jocurile Olimpice pentru ca apoi să importe virusul în ţara sa de origine este redusă. Aceste calcule susţin poziţia OMS că anularea Jocurilor Olimpice, sau mutarea lor în altă ţară, nu va modifica răspândirea internaţională a virusului Zika. Într-o lume conectată prin călătorii şi imigraţie, oportunităţile ca virusul să traverseze graniţele se extind dincolo de evenimentele sportive.

În acelaşi timp, controversa privind Jocurile Olimpice nu ar trebui să distragă atenţia publicului de la ameninţarea globală pe care o prezintă Zika.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură