Viorel Hrebenciuc scapă de închisoare. Fostul deputat va fi plasat în arest la domiciliu

Victor Hrebenciuc
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)

Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc va fi scos din arest preventiv şi plasat în arest la domiciliu, în urma unei sentinţe definitive a ÎCCJ, relatează Mediafax.

Magistraţii Înaltei Curţi au respins vineri contestaţia procurorilor DNA şi au menţinut decizia din 18 martie prin care judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă a schimbat măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul fostului deputat, arestat preventiv în dosarul retrocedărilor de păduri în 29 octombrie 2014.

Reamintim că la o zi după decizia de eliberare din arest din data de 18 martie, Hrebenciuc a depus mărturie contra lui Mircea Geoană, în dosarul "Mită pentru PSD."

Decizia de vineri a instanţei supreme este definitivă.

ÎCJJ a dispus, de asemenea, înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu şi în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand András Ordog şi Dan Costin Bengescu, cercetaţi în acelaşi dosar.

În dosarul retrocedării ilegale de păduri au fost trimişi în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu, Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiar a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand András Ordog, de la Tribunalul Covasna, şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

În acelaşi dosar a apărut şi numele socrului lui Victor Ponta, senatorul PSD Ilie Sârbu. În referatul cu propunerea de arestare preventivă depus la Curtea Supremă prin care DNA a cerut arestarea unor inculpaţi din dosar, au fost incluse stenograme care ar demonstra complicitatea Sârbu - Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor ilegale. Potrivit stenogramelor, Ilie Sârbu a fost folosit "să-l calce pe cap" pe directorul Romsilva.

Expresia"să-l calce pe cap" a fost folosită de Viorel Hrebenciuc în cadrul unei discuţii cu Dan Costin Bengescu despre acţiunile care urmau să fie întreprinse în viitorul apropiat pentru a-l determina pe directorul Romsilva să execute ordinele grupului infracţional şi apare în una din stenogramele DNA: "Viorel Hrebenciuc: Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap...? (pe directorul Romsilva n.r.)" l-a întreabat Hrebenciuc pe unul din inculpaţii din dosar.

Dosarul retrocedărilor de păduri

Potrivit DNA, peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău au fost retrocedate în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.

Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlului judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiuariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.