UPDATE: Viorel Hrebenciuc îl înfundă pe Geoană în dosarul "Mită pentru PSD". Geoană se apără

Victor Hrebenciuc
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)

Update: Mircea Geoană a reacţionat la declaraţiile lui Viorel Hrebenciuc, negând că l-ar fi trimis să discute cu oameni de afaceri despre finanţarea campaniei sale pentru preşedinţie din 2009, aşa cum a pretins acesta.

"Dl Hrebenciuc a fost director de campanie în 2009: Dacă dl Hrebenciuc a făcut astfel de solicitări (de finanţare n.r.), ele au fost făcute din proprie iniţiativă şi fără să mă fi pus la curent cu astfel de demersuri. Nu am avut discuţii cu niciun om de afaceri cu privire la finanţarea campaniei şi nu l-am trimis pe Viorel Hrebenciuc să discute cu oameni de afaceri pentru finanţarea acesteia", susţine Mircea Geoana, într-un comunicat de presă remis ziare.com.

Fondator al unui partid care se doreşte a fi un competitor al PSD, Geoană a catalogat drept "ciudat" faptul că Viorel Hrebenciuc "a ales să facă aceste declaraţii mincinoase după ce a intervenit conflictul public între mine şi Victor Ponta, pe care dl Hrebenciuc l-a sprijinit începând cu Congresul PSD din 2010 şi până în ziua de astăzi, şi la o zi după ce a fost plasat în arest la domiciliu".

***

Chemat în instanţă în dosarul "Mită pentru PSD", Viorel Hrebenciuc, considerat cândva eminenţa cenuşie a social democraţilor, ar fi declarat în faţa judecătorilor că Mircea Geoană - actualmente fondator al unui partid ce-şi propune să rupă din electoratul PSD-ului - ştia despre plăţile privind finanţarea campaniei prezidenţiale şi, mai mult, "se consulta permanent cu Sorin Ovidiu Vîntu”, relatează postul B1 TV.

Hrebenciuc, faţă de care ÎCCJ a stabilit ieri eliberarea din arestul preventiv în dosarul retrocedărilor de păduri pentru a fi pus în arest la domiciliu - a mai declarat astăzi că discuta cu contributorii "doar dacă era trimis", afirmând, în sala de judecată, că a avut o discuţie cu omul de afaceri Ioan Niculae, "însă nu despre bani”.

Reamintim că dosarul "Mită pentru PSD" îl are ca personaj principale pe celebrul baron de Brăila, Bunea Stancu. Potrivit procurorilor DNA, Bunea Stancu s-a folosit de funcţia pe care o deţine în partid pentru "a obţine pentru altul bani sau foloase necuvenite", în campania electorală din 2009, când Mircea Geoană a candidat la preşedinţia României.

Sumele de bani urmau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. Potrivit DNA, aceste manevre aveau drept scop disimularea destinaţiei reale a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare la finanţarea partidelor politice.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi la nivelul celor SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - Interagro şi SC INSOMAR SRL. deţinută de Sorin Ovidiu Vîntu. Contractul ar fi fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai notau procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Reamintim că Mircea Geoană a pierdut "la mustaţă" alegerile din 2009, după ce în presă au apărut fotografii din care reieşea că l-a vizitat pe ascuns, în toiul nopţii, pe Sorin Ovidiu Vîntu, la vremea respectivă considerat un fel de geniu al răului, după ce sărăcise mii de români prin intermediul FNI.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne