Vioara care a supravieţuit Titanicului a fost vândută

Vioara la care a cântat Wallace Hartley, şeful orhestrei de pe Titanic, imediat înainte ca vasul să înceapă să se scufunde
Vioara la care a cântat Wallace Hartley, şeful orhestrei de pe Titanic, imediat înainte ca vasul să înceapă să se scufunde

Vioara confecţionată din lemn de trandafir, care a supravieţuit Titanicului, a fost adjudecată unui colecţionar britanic care a oferit suma de 1 milion de euro pentru relicva recuperată de pe vasul Titanic, a anunţat casa de licitaţii Henry Aldridge & Son.

Preţul de pornire al vioarei a fost de 200.000 de euro, un preţ pe care casa de licitaţii îl considera oricum mare, dar suma cu care s-a vândut în final este un record greu de depăşit.

Povestea instrumentului este una dramatică şi surprinzătoare. Vioara este rămasă în istorie deoarece Wallace Hartley, liderul unei mici orchestre pe vas, a cântat cu ea chiar în mijlocul naufragiului o piesă intitulată ”Nearer my God to thee”, un imn creştin cunoscut în Anglia, ţara natală a posesorului său.

Când a fost descoperit cadavrul muzicianului, o valiză care păstra vioara era legată de el precum o declaraţie eternă de simpatie. Mai târziu, a fost identificată după inscripţia adăugată de producătorul german care se citea, ”De la Maria pentru Wallace cu ocazia logodnei noastre”. Logodnica acestuia, Maria Robinson nu se afla pe Titanic şi a fost cea care a păstrat cadoul până în 1939.

La scurt timp după aceea, rudele acestuia au primit relicva din partea autorităţilor, dar nu i-au dat nicio atenţie, acesta fiind transmisă în familie timp de aproape 100 de ani. Abia în anul 2006 vioara a fost găsită în podul casei din Belfast. Noul său proprietar a licitat prin telefon şi a insistat ca identitatea sa să rămână necunoscută.

Vânzarea a atins o sumă record pentru un obiect de pe Titanic, locul secund fiind deţinut de un plan de navigare cu o lungime de 10 metri, folosit în ancheta de după naufragiul din aprilie 1912, acesta fiind achiziţionat pentru suma de aproximativ 350.000 euro în urmă cu doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Cultură