Victor Ponta: USL sprijină votul uninominal

Epoch Times România
12.04.2012

alte articole

Victor Ponta. (www.psd.ro)
Epoch Times România
12.04.2012

Uniunea Social Liberală va propune, în plenul Legislativului, un nou vot pentru formula de alegere a parlamentarilor prin uninominal simplu, a afirmat miercuri, preşedintele PSD, Victor Ponta, copreşedinte USL, precizând că la această propunere parlamentarii Uniunii vor vota cu bilele la vedere.

"Îi vom îndemna şi pe parlamentarii PDL să voteze la fel, pentru a demonstra că şi ei susţin această formulă de vot. Dacă intenţiile celor două formaţiuni se concretizează, vom avea în final o lege cu vot uninominal pentru alegerile parlamentare", a afirmat liderul USL, potrivit comunicatului de presă.

El a subliniat că Uniunea Social Liberală va continua să susţină formula alegerii parlamentarilor prin vot majoritar în colegii uninominale (modelul alegerii primarilor), chiar dacă în comisia privind Codul electoral ea a fost blocată prin votul celor din coaliţia de la Putere.

"Astăzi, în comisia din Parlament, s-a întâmplat următorul lucru: cei şase reprezentanţi ai USL au propus şi au votat pentru formula alegerii parlamentarilor prin vot uninominal simplu. În acest fel, ei au respectat propunerea liderilor USL, care au promovat mereu această variantă. Singurul parlamentar care a mai votat alături de USL pentru acest proiect este doamna Sulfina Barbu. Ceilalţi reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare - un membru PDL, doi membri UNPR, doi membri UDMR şi un membru al minorităţilor - au votat împotrivă. Din această cauză, propunerea USL nu a întrunit majoritatea calificată de două treimi necesară adoptării acestui proiect. Ulterior, s-a ajuns la o formulă de compromis, pentru a nu se păstra sistemul de vot actual", a explicat Ponta în comunicatul de presă.

Comisia de cod electoral a decis, în şedinţa de miercuri, ca la viitoarele alegeri să se meargă pe sistemul de vot mixt - jumătate dintre colegii să fie prin vot uninominal şi cealaltă jumătate pe o listă de compensare, urmând ca Autoritatea Electorală Permanentă să vină cu propuneri în acest sens. Preşedintele comisiei, democrat-liberalul Sulfina Barbu, a anunţat că decizia a fost luată prin consens, respectiv cu 13 voturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor