Victor Ponta: Traian Băsescu e obligat fie să obţină ce e corect pentru ţară, fie să-şi utilizeze dreptul de veto

Victor Ponta,declaraţii la Palatul Victoria (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
16.11.2012

Aflat vineri la lansarea candidaţilor USL de la Târgu Mureş, Victor Ponta a declarat că problema bugetului european, care se va discuta la Consiliul European, va viza interese fundamentale ale României, iar preşedintele are "obligaţia" fie să obţină ceea este "corect pentru România", fie să-şi utilizeze dreptul de veto.

Premierul a precizat că la Consiliul European, unde se va discuta problema bugetului european pentru perioada 2014-2020, vor fi vizate interese fundamentale ale României, iar preşedintele Traian Băsescu "are obligaţia fie să obţină ceea ce Comisia Europeană şi Parlamentul European au considerat că e corect pentru România, fie să-şi utilizeze dreptul de veto".

Victor Ponta a relevat ca, fiind vorba de interese fundamentale ale României, problema nu se mai pune în termenii conflictelor dintre preşedinte şi prim-ministru.

"Aici nu mai putem vorbi de conflicte între preşedinte şi prim-ministru. Aici vorbim de ceea ce România a negociat până acum. Aceste interese fundamentale ale României au fost sprijinite atât de Comisia Europeană, prin propunerea pe care a făcut-o, cât şi de Parlamentul European, de cei doi preşedinţi. Şi atunci reprezentatul României - pentru că domnul Băsescu nu se reprezintă pe el însuşi, şi eu, dacă merg, nu mă reprezint pe mine - are obligaţia fie să obţină ceea ce Comisia Europeană şi Parlamentul European au considerat că e corect pentru România, fie, bineînţeles, să-şi utilizeze, ca orice altă ţară membră a UE, şi nu membră de rândul doi sau trei, ci membră egală cu toate celelalte ţări, să-şi utilizeze dreptul de a se opune, dreptul de veto", a precizat Ponta.

Premierul a refuzat să răspundă la întrebarea ce va face dacă preşedintele nu va uza de dreptul de veto, chiar dacă România este defavorizată în problema bugetului european.

"Eu încă o dată vă rog mult de tot să mă ajutaţi, să nu mai răspund la întrebări cu dacă şi cu parcă", a declarat Ponta.

Într-o declaraţie publică, preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în glumă, că, de la anunţul privind posibilitatea utilizării dreptului de veto de către România la Consiliul European, toţi liderii statelor contributoare "s-au băgat sub birouri", menţionând că "nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor