Traian Băsescu: Ar trebui indexate pensiile. Sunt împotriva exprimării dreptului de veto al României

Traian Basescu, conferinţă de presă la Cotroceni (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
16.11.2012
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, vineri după-masă, la Palatul Cotroceni, în care a explicat de ce România are foarte mult de pierdut din cauza neatragerii fondurilor europene şi a criticat unele decizii ale Guvernului.
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:
- Primul lucru ce trebuie remarcat e că zona euro se află în recesiune, iar ideea că trebuie să fim extrem de serioşi pentru a ne valorifica şansele de a avea creştere economică e o idee care trebuie valorificată. În condiţiile în care zona euro e în recesiune, ne obligă să privim foarte realist şi la situaţia noastră. În ultimele patru trimestre, România a avut trei trimestre cu scădere economică faţă de semestrul anterior şi doar unul cu o creştere.

- De ce nu am reuşit să menţinem creşterea economică? Neutilizarea a fondurilor de la UE e cea mai importantă cauză.

- A fost un audit al Curţii de Conturi, s-a instaurat o perioadă în care nu s-au mai decontat facturi. După ce prima parte a procedurilor a fost implementată, s-a redeschis finanţarea. Din păcate, în ianuarie - 30 iunie trebuia finalizat procesul de implementare. S-au schimbat două guverne şi au fost mai preocupate de politică decât de fondurile europene. Ne-a prins cu temele nefăcute.

- Este esenţial ca procedurile la care ne-am angajat să fie implementate în această perioadă, verificările de contracte să fie făcute în această perioadă. Sunt mai mult de ordin administrativ lucruri de făcut. Este esenţial ca pe cele trei programe să se ia măsurile cerute pentru securizarea banilor europeni.

- Fondurile europene au o importanţă foarte mare pentru noi, românii. Trebuie să încetăm jocurile politice.

- Nu ne-am făcut temele, este vital să implementăm proceduri pe care ne-am angajat că le vom implementa. Trebuie să privim cu responsabilitate. La acest stadiu nu discutăm de fraude, este esenţial ca pentru cele trei programe presuspendate să se ia măsurile cerute pentru securizarea banilor europeni.

- O altă cauză a scăderii economice este seceta, care nu a fost atât de dezastruoasă, dar a afectat producţia agricolă, comparativ cu 2011. Este cauză obiectivă. Reducerea investiţiilor este o altă cauză.

- Criza politică care a făcut să avem ieşiri de capital mai mari decât ne-am fi dorit. În 2008, aveam 19 miliarde de euro intrări, air acum avem 3 miliarde. Îngrijorătoare este viteza de scădere a intrărilor nete de capital. Riscăm ca anul viitor, în lipsa unei situaţii politice stabile, să trecem pe intrări nete negative. E un semnal de alarmă către clasa politică

- O măsură corectă a Guvernului ar fi fost ca banii pentru investiţii să fie utilizaţi la plata facturilor restante la diverse ministere pentru că blocajul economic devine din ce în ce mai consistent.

- Am înţeles că guvernul s-a hotărât să cumpere maşini. Cred că e una din măsurile neinspirate pe final de an,. dar caracteristică guvernărilor noastre. Banii de investiţii se duc pe maşini. Aceşti bani cărora le spui bani de investiţii, dar cred că o măsură corectă ar fi fost să fie utilizaţi la plata facturilor restante la diverse ministere.

- Privesc la partide şi vin cu reduceri de TVA, toate ofertele pământului. Partidele care se întrec în a vinde gogoşi pe televiziuni, să vină cu oferta lor de reduceri de peste tot, să vină cu un buget care să spunem toţi - Da, este realist. Eu cred că marea prioritate pentru la anul este să menţinem stabilitatea fiscală şi să facem pasul următor în aplicarea legii pensiilor. Cred că ar trebui analizată posibilitatea indexării pensiilor. Esenţa e stabilitate fiscală, iar partidele care vând gogoşi pe televiziuni să vină cu oferta lor şi cu un buget realist.

- Această conferinţă poate să constituie o provocare pentru politicieni ca în loc să se înjure să arate perspectiva anului 2013, pe baza unui buget.

- În ceea ce priveşte ce-i de făcut, sunt câteva lucruri importante care ne-ar putea garanta creşterea economică. Primul - pregătirea absorbţiei. Un alt element important este ca principalul obiectiv pentru 2013 să fie creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

- Avem resursa internă, dincolo de banii europeni. Să deschidem locuri de muncă acolo unde putem şi noi. A venit timpul să reîncepem exploatarea minieră de suprafaţă, fie că vorbim de aur sau de cupru.

- Nu mai putem sta fără să creăm locuri de muncă pentru ca deficitul nu se poate reduce decât prin crearea de locuri de muncă.

Credeţi că, de la anunţul de ieri cu veto, toate statele contributoare, adică şefii lor s-au băgat sub birouri de frică? Sunt în alertă că România cere drept de veto? Nici vorbă. Nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles.

- Trebuie să fim serioşi. Avem un angajament cu FMI pe care guvernele nu l-au respectat. Se referă la managementul privat. Am făcut o mică cercetare şi am constatat că şi guvernul Ponta face aceleaşi greşeli ca şi guvernul Boc. peste tot numai politruci. Uitaţi-vă la Romgaz, numai numiri politice. Aceste companii de stat, până vor fi privatizate, au nevoie de un management profesionist. Personal, sunt un susţinător al împingerii proceselor de privatizare. În perioadă de criză, privatizările merg mai dificil. Ne trebuie management profesionist. Este esenţială introducerea managementului privat care să decăpuşeze companiile de stat de clientela politică.

- Un alt element care ne poate duce către creştere e reforma în sănătate. Până nu deschidem şi accesul banilor privaţi, sistemul se va târâi. Nu spun că nu avem elemente de excelenţă. Serviciul per ansamblu este deficitar. Orice român asta va spune. Stau cu proiectul şi îl plimbă între seratre. Eu, după operaţia de la Viena, am înţeles ce greu e să nu ai o asigurare de sănătate.

- Intervenţia de azi e pentru a ne da optimism şi poate reuşim să aducem partidele în problematica reală a ţării. Aş vrea ca preşedinte să văd care sunt propunerile reale ale partidelor. Vreau să înţelegem foarte bine că România nu e într-o situaţie critică. Critică ne-o facem noi. Suntem ţara care şi-a făcut cel mai rapid restabilirea echilibrelor macro economice. România nu e nici în situaţia Spaniei, Greciei, Portugaliei. Avem cu ce să creştem, totul e ca guvernanţii să facă ceea ce trebuie. Ce îmi este foarte clar este că avem potenţial să creştem şi să trecem cu relaxare de perioada de criză în care Europa se afundă. Sunt mult mai multe măsuri.

- Credeţi că, de la anunţul de ieri cu veto, toate statele contributoare, adică şefii lor s-au băgat sub birouri de frică? Sunt în alertă că România cere drept de veto? Nici vorbă. Nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles. Şi eu l-aş folosi, dacă se încalcă tratatul. De opt ani, nu am văzut niciun stat care să depună un veto. În rest, misiunea liderilor europeni e să stea acolo până găsesc soluţii. Nu te poţi duce la donatori şi să spui - Doamna Merkel, îţi trântesc un veto de pleci de te doare capul.

- Mecanismul unui ceasornic nu e suficient de fin pentru a compara cu negocierile din CE când e vorba de bani. Nimeni nu ţipă, nu dă cu pumnul în masă. Este exclus. Aici trebuie să ai argumente. Comisia Europeană are obligaţia să pună o propunere.

- Eu vă asigur că până miercuri va mai apărea cel puţin încă un proiect. Nimeni nu are bani câţi ar vrea. Şi încă nu s-au rezolvat problemele cu donatorii. Aici e vorba de un mecanism politic. Dreptul de veto trebuie introdus de o ţară atunci când i se încalcă tratatul de aderare.

- Dacă aţi observat, niciodată nu am făcut înainte de Consilii declaraţii de poziţie. Este o greşeală să faci acest lucru pentru că te duci acolo dezarmat. Este o naivitate să te duci acolo în pielea goală.

- Intenţionez să ajung de miercuri la Consiliul European pentru a mai discuta pe la Comisie, pe ici, pe colo.

- Despre oferta pentru Ponta de a merge la Bruxelles: Oferta a fost respinsă. Aş fi încercat să găsesc soluţii.

- Îmi trebuie o echipă care să fie în afara sălii şi când discutăm de acele ajustări să îmi poată spune repede care sunt efectele pentru bugetul României. Nu e nevoie să mergi cu politicieni acolo. Sunt capabil să o acopăr. Îmi trebuie asistenţa tehnică. Intenţionez să ajung de miercuri pentru a intra mai bine în atmosferă şi a mai discuta.

- Un preşedinte nu se pronunţă înainte de alegeri privind opţiunea premierului. Îmi menţin declaraţia că voi desemna un premier care să deservească interesul naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor