Victor Ponta: Sunt gata să-mi asum de mâine răspunderea conducerii ţării

Epoch Times România
27.04.2012

Preşedintele PSD, Victor Ponta, copreşedinte al USL, a anunţat vineri, de la tribuna Parlamentului, că este gata să-şi asume "de mâine" răspunderea conducerii ţării şi a făcut un apel către toţi parlamentarii să-şi facă datoria faţă de cei care i-au votat şi să voteze moţiunea de cenzură.

"Sunt gata, alături de colegii mei din USL, să nu facem calculele electorale - cât câştigăm, cât pierdem în alegeri -, atât timp cât şase luni de scurtare a suferinţelor oamenilor sunt mai importante decât orice calcul electoral. Sunt absolut convins că, cu un program prezentat cu oameni integri, cu multă credinţă, vom putea în aceste şase luni să facem ceea ce românii aşteaptă de la noi şi sunt convins că în noiembrie românii ne vor da un mandat de încă patru ani", a spus liderul USL, de la tribuna Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de Opoziţie.

El a reafirmat că, prin adoptarea de către Parlament a moţiunii de cenzură, "suferinţele românilor pot fi scurtate cu şase luni" şi a făcut o paralelă în acest sens cu momentul 23 august 1944.

"Prin decizia din august 1944, luată de Majestatea Sa Regele Mihai I, România a scurtat cu şase luni Războiul Mondial. A fost o trădare? Aşa consideră Traian Băsescu. Cred că România a făcut bine şi că, atunci când poţi scurta suferinţele oamenilor, nu te gândeşti niciodată la tine. Domnule Paleologu, sper ca săptămâna viitoare să fiţi în Parlament şi să votaţi guvernul USL condus de mine", a spus Ponta.

Preşedintele PSD i-a îndemnat pe toţi parlamentarii să voteze moţiunea de cenzură şi le-a cerut totodată să nu mai negocieze cu USL. "Nu negociaţi cu noi. Domnul Prigoană îmi spunea că votează moţiunea de cenzură dacă îl susţin la Primăria Capitalei. Nu vă susţin, domnule Prigoană, îl susţin pe dl Oprescu, dar vă rog să votaţi cum ştiţi dvs. şi apreciez că sunteţi în sală şi că participaţi la vot", a adăugat acesta.

Victor Ponta a prezentat, în discursul său, viziunea "celui mai mare grup politic din Parlamentul României" - USL - pentru următoarele şase luni şi a dorit să-l asigure pe premierul Mihai-Răzvan Ungureanu că nu va fi criticat, ameninţat sau admonestat.

"Dle prim-ministru, încep prin a vă mulţumi şi apreciez grija dvs, personală, a SIE şi a Guvernului, pentru siguranţa vacanţelor mele. Nu am mers niciodată în vacanţe pe banii de la OMV Petrom. Anul trecut se ocupa de vacanţa mea idolul şi mentorul dvs Traian Băsescu. Securiştii între ei au preocupări comune - unde îşi fac vacanţa liderii Opoziţiei. Vă promit, ca şi dl Antonescu (...), că nu o să ne preocupăm unde veţi fi dvs. în vacanţă săptămâna viitoare", a spus Ponta.

El a reamintit că, la învestitura Guvernului Ungureanu, a prezentat 15 puncte pe care USL le considera şi le mai consideră ca fiind extrem de importante pentru România. "Bineînţeles, propunerea noastră de dialog, de construcţie, a fost tratată cu ceea ce este în acest moment singura caracteristică a Guvernului - aroganţa. Aroganţa, când se bazează pe ceva, are eventual o scuză. Când nu te bazezi pe nimic, este un simplu viciu şi poate să se transforme în ridicol", a afirmat liderul USL.

Acesta a mărturisit că are emoţii pentru soarta moţiunii de cenzură, pentru că de aceasta "depinde soarta a milioane de oameni".

Victor Ponta a ironizat apoi ceea ce a spus premierul despre aplicarea legilor.

"Am auzit, în discursul unui prim-ministru, care nici măcar nu are scuza că este profesor de drept constituţional ca Emil Boc, că legile se aplică în principiu. Nu cred că "în principiu". Cred că legile trebuie să se aplice din nou în România. Trebuie oprit haosul care, în acest moment, s-a întins în toate instituţiile publice, să adoptăm măsuri stimulative în domeniul economic, trebuie să asigurăm obligaţiile internaţionale pe care România şi le-a asumat, dar nu pe hârtie, ci pentru binele României. Trebuie să avem o administraţie depolitizată, să fie o prioritate lupta împotriva crimei organizate şi a bandelor crimei organizate care sufocă viaţa cetăţeanului de zi cu zi. Nu sunt multe lucruri care se pot face în şase luni, dar pot fi oprite anumite greşeli", a afirmat preşedintele PSD.

Liderul social-democrat a subliniat că trebuie rezolvate "cele şase grave probleme" deschise în doar cele 80 de zile de existenţă de "Guvernul Băsescu - Ungureanu". "Nu poţi da toată vina pe cel care execută, ci şi pe cel care decide. Guvernul Băsescu - Ungureanu a deschis şase probleme importante care trebuie rezolvate în perioada imediat următoare. Îmi doresc să nu mai avem ocazia să ascultăm raportul la 100 de zile", a adăugat Ponta.

Copreşedintele USL a solicitat transparenţă din partea Guvernului în privinţa societăţilor din energie şi resursele naturale, "nu licitaţii ascunse, nu firme dubioase pe care probabil doar SIE le cunoaşte, nu vânzarea pe preţuri mici şi pe şpăgi mari a ceea ce mai are România în acest moment". El a adăugat că USL este cu totul în favoarea dezvoltării acestor societăţi, în favoarea unor parteneriate private, cu condiţia ca totul să fie făcut cu strategii transparente care să răspundă la o singură întrebare - ce câştigă România mâine, nu ce câştigă Guvernul.

Preşedintele PSD a vorbit apoi despre "banii pentru baronii locali" ai PDL, UDMR, UNPR.

"Dl prim-ministru Ungureanu, cu cinism şi aroganţă, i-a anunţat pe milioane de români care au neşansa de a trăi până în iunie în localităţile şi în judeţele care nu sunt conduse de PDL, UNPR, UDMR (...) că nu au dreptul la bani publici. (...) Reamintesc, apropo de legea pe care în principiu o aplică Guvernul Ungureanu, de Legea nr. 500 pe 2002, care spune foarte clar că fondul de rezervă bugetar aflat la dispoziţia Guvernului se repartizează pentru cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar. Şpăgile lui Flutur sau ale lui Falcă nu sunt cheltuieli urgente apărute în timpul exerciţiului bugetar. Susţin că viitorul guvern de săptămâna viitoare trebuie să abroge HG prin care 170 milioane de euro s-au dat baronilor locali ai PDL şi trebuie ca aceşti bani să fie folosiţi legal", a spus Victor Ponta.

El a criticat, pe de altă parte, încălcarea de către actuala Putere a principiului european al autonomiei universitare, prevăzut în Constituţia României.

"Să încalci acest principiu, ca să fii sigur că te mai susţine UDMR la guvernare, este un lucru pe care doar primul-ministru Ungureanu îl mai consideră normal. Consider că în fiecare universitate (...) decizia trebuie luată conform principiului autonomiei universitare, nu la Bucureşti - facultate contra voturi ca să stai în funcţie până în noiembrie. Aceasta este opţiunea noastră politică", a declarat Ponta.

În opinia acestuia, restituirea proprietăţilor reprezintă o altă problemă gravă cu care Guvernul Ungureanu se confruntă "în stilul clasic până se lasă păgubaş".

"Vreau să fiu foarte onest şi să vă spun: Legea 247 din 2005 privind regimul restituirii proprietăţilor, scrisă de către un vajnic susţinător al dlui Băsescu şi Ungureanu, doamna ministru Monica Macovei - înţeleg că nu mai e bună acum. Eu am votat atunci, alături de colegii mei, împotriva ei, dar s-a aplicat acea lege şi nu poţi nici de principiu, nici de neprincipiu, după ce alţii au primit totul înapoi, alţii să aibă dreptul la 15%. Aveam o întrebare retorică pentru un istoric. Dacă dl Ungureanu apucă să vândă Cupru Min, mai putem să dăm 15% înapoi celor care l-au cumpărat? Dl Ungureanu spune că e liberal, eu m-am aliat cu adevăraţii liberali care nu vor gândi vreodată aşa ceva", a arătat liderul PSD.

Victor Ponta a afirmat, de asemenea, că munca ministrului Leonard Orban (al Afacerilor Europene - n.r.), "tardivă şi ineficientă, din păcate, nu e susţinută de voinţă politică şi de instrumente politice".

"Ne aflăm în luna iunie, din păcate, în pragul unei crize. Dl Ungureanu se angaja să aducă absorbţia fondurilor europene la 40%. A făcut progrese importante, de la 6,75% la 6,80%. (...) De săptămâna viitoare trebuie să dăm ministerului care coordonează fondurile structurale instrumentele şi autoritatea politică, resursele necesare pentru cofinanţare, să simplificăm procedurile şi mai ales să combatem acordarea fondurilor europene pe criterii pur politice şi clientelare", a adăugat el.

Preşedintele PSD nu a uitat să abordeze problema banilor încasaţi de la pensionarii care au plătit CAS "ilegal şi neconstituţional de Guvernul Boc".

"Guvernul Boc a făcut o mare greşeală, guvernul Ungureanu o perpetuează. Bani luaţi ilegal de la pensionari, acel 5,5% CAS doar pentru ceea ce depăşeşte 740 de lei trebuie restituiţi imediat. Spunea dl Ungureanu că imediat va da afară un ministru care greşeşte. Bănuiesc că aţi dat-o deja afară pe doamna Boghicevici sau, dacă nu vă lasă dl Falcă, mai încercaţi cum aţi încercat şi cu dl Blejnar. Important este, dacă acest Guvern şantajabil, ineficient, arogant rămâne în funcţie, toate aceste decizii vor produce efecte negative şi pentru noi în luna noiembrie va fi mult mai dificil să reparăm aceste greşeli ale guvernelor Boc şi Ungureanu. Simt nevoia să precizez că moţiunea de cenzură este împotriva Guvernului Ungureanu. Domnia sa mi-a creat impresia că susţine o moţiunea împotriva guvernelor Tăriceanu sau Năstase. Trebuie să fie mult mai legat de realitate - cel de la guvernare este Traian Băsescu, PDL, este un prim-ministru, Emil Boc sau Mihai-Răzvan Ungureanu. Şi acest guvern, care a guvernat prost în ultimele 80 de zile, este bine să fie înlocuit", a conchis liderul USL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor