Victor Ciobanu: Această campanie electorală va fi dusă într-un haos total, cu tot felul de candidaţi clonă

Prin modificarea sistemului electoral Partidul Democrat şi-a creat un sistem defensiv foarte bine eşalonat, astfel că nu are cum să piardă alegerile parlamentare din februarie, consideră Vlad Culminschi.
Victor Ciobanu, expert economic
Victor Ciobanu, expert economic (facebook.com)

„Sunt chiar mirat că pe circumscripţia 33 a apărut un singur Nastas”, a menţionat analistul politic şi economic, Victor Ciobanu, în contextul în care o persoană cu numele Andrei Nastas, tizul liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi-a depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) semnăturile colectate pe aceeaşi circumscripţie.

„Pentru ca idiotismul că fie adus la superlativ ar trebui vreo 3-4 să apară. Nu mă mir nici de apariţia fiului poetului Grigore Vieru, plus că este vecin de business chiar cu coordonatorul întregii Moldove (liderul PD, Vlad Plahotniuc, n.r.) şi până la urmă nimic nu mişcă în ţara asta fără să fie coordonat deja din faimosul cartier care se află în inima oraşului cu Procuratura Generală în faţă.

A mai rămas un canal să fie săpat pe Bulgară, Armenească şi Ştefan cel Mare, umplut cu apă şi crocodili ca să fie absolut inaccesibil, astfel că idiotismul să fie adus până la desăvârşire”, a declarat Victor Ciobanu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Mai mult decât atât, Ciobanu consideră că această campanie electorală care urmează să înceapă la 24 ianuarie, se va desfăşura exact aşa cum a fost gândită, adică „să se ducă totul într-un haos total, într-un idiotism total, în derizoriu, cu candidaţi clonă, etc.”.

Totodată, în contextul neaprobării de către CEC a listei candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripţia naţională din partea Partidului Politic „Şor”, analistul politic a specificat ca şi acest lucru nu a fost decât o acţiune de PR gratuit pentru partidul lui Sor.

„Cu siguranţă acest dosar va fi revizuit, pentru ca să nu uităm că Şor este o piesă în acest puzzle construit pe str. Armenească. El îşi are locul în această campanie, este important pentru Plahotniuc şi el cu siguranţă va fi şi înregistrat şi îşi va obţine rezultatul scontat. Până la urmă cu siguranţă va fi şi în Parlament”, a adăugat Ciobanu.

De aceeaşi părere este şi jurnalistul Alex Cozer care a punctat că prin neaprobarea candidaţilor lui Şor, CEC, de fapt, i-a legitimat fracţiunea pentru că „acest partid nu are cum să existe într-un stat unde legea se respectă”.

Acesta a mai specificat că un partid care funcţionează prin magazine sociale, colectează date personale de la sute de mii de moldoveni prin aceste magazine sociale, mituieşte cetăţenii cei mai săraci ai RM, se duce la CEC şi singura problemă identificată de membrii CEC este lipsa semnăturii liderului fracţiunii. „Din cauza unei singure semnături, această grupare mafiotă nu este înregistrată. Mâine Şor va pune semnătura şi va fi înregistrat”, a adăugat Cozer.

La rândul său, directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice, Vlad Culminschi, a ţinut să sublinieze că prin modificarea sistemului electoral, Partidul Democrat şi-a creat un sistem defensiv foarte bine eşalonat astfel că nu are cum să piardă aceste alegeri.

Acesta a mai adăugat că pentru moldoveni foarte important ar fi să înţeleagă că democraţii nu pot să-şi permită să piardă aceste alegeri, pentru că acest lucru ar duce la schimbarea Guvernului care ar începe o investigaţie foarte masivă în ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova în ultimii 5-6 ani de zile, asta însemnând lucruri foarte şi foarte neplăcute pentru autorităţi, inclusiv investigaţii internaţionale şi cazuri penale.

În contextul înscrierii în cursa electorală a lui Andrei Nastas, Culminschi a menţionat că în cazul în care acest candidat clonă nu va funcţiona atunci sunt alte metode de a nu permite pierderea acestor alegeri, amintind totodată despre sistemul judecătoresc aşa-zis independent al Republicii Moldova care poate să anuleze orice rezultat care nu este pe placul Partidului Democrat.

„Eu din start pot să zic că aceste alegeri nu vor putea fi considerate nici libere, nici corecte pentru că acest lucru pur şi simplu nu este posibil. Eu cred că aici este miza principală. Chiar dacă Blocul ACUM va avea un rezultat destul de bun ceea ce rămâne sunt proteste, altfel, prin metode democratice nu ai cum să schimbi puterea în această ţară”, consideră expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe