RISE Moldova: PD numără bobocii. Unele persoane nu ştiau că sunt membri de partid sau donatori

Donaţii la partid. Foto simbol
Donaţii la partid. Foto simbol (rise.md)

Peste o mie de persoane de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, preponderent angajaţi la instituţii şi întreprinderi de stat, aşa-zişi donatori ai Partidului Democrat, au virat în bugetul formaţiunii politice conduse de Vlad Plahotniuc un total de circa 5,6 milioane de lei în prima jumătate a anului 2018. Astfel, potrivit unei investigaţii RISE Moldova, Partidul Democrat este formaţiunea cu cei mai mulţi donatori.

În urma discuţiilor cu zeci de donatori ai democraţilor privind condiţiile în care au ajuns să contribuie la visteria partidului de guvernământ şi de unde sunt banii donaţi, reporterii RISE au observat că unii dintre ei nici nu ştiau că sunt incluşi în lista donatorilor sau că sunt prezentaţi drept membri de partid, pe când alţii parcă au fost dintr-o dată loviţi de amnezie, iar câteva persoane au declarat că au donat prin transfer, asta deşi partidul a raportat oficial doar încasări cash.

„Rezina, unul dintre raioanele cu cei mai generoşi donatori. Suma minimă – 10 mii de lei, suma maximă – 20 de mii de lei. Toate donaţiile din acest raion au fost făcute în aceeaşi zi – 1 martie 2018. Atunci, 14 persoane şi-au scuturat buzunarele pentru bugetul democraţilor. Unul dintre donatori este Victor Panfilii, directorul Şcolii sportive din oraşul Rezina. A sponsorizat partidul cu 15 mii de lei”, se arată în investigaţia RISE Moldova

Următorii donatori, din raionul Donduşeni, 20 la număr, au contribuit la visteria Partidului Democrat cu sume care variază între o mie şi 25 de mii de lei. „Şi aici, cu o singură excepţie, toate donaţiile au fost făcute în aceeaşi zi – 22 ianuarie 2018”.