Vendetele celui de-al Doilea Război Mondial: Polonia se teme de răzbunarea germană

Polonia ar putea solicita despăgubiri Germaniei pentru daunele masive pe care le-a suferit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Unii politicieni naţionalişti au declarat că este o "datorie morală" să se insiste asupra despăgubirilor, în timp ce alţii se opun acestei idei.
Soldaţii germani distrugând un punct polonez de trecere al frontierei
Soldaţii germani distrugând un punct polonez de trecere al frontierei (Hans Sönnke / Wikimedia Commons)
Gina Zaragiu
15.08.2017

Ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, a declarat că abordarea problemei despăgubirilor a constituit o barieră în calea eventualelor negocieri cu ţara vecină.

Waszczykowski a refuzat să excludă cererile de despăgubire, declarând pentru postul de televiziune TVP că: "Problema este dificilă".

El a făcut declaraţia după ce un deputat din partidul conservator a cerut experţilor parlamentari un raport care să indice dacă Varşovia ar putea cere despăgubiri Germaniei pentru invadarea Poloniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Waszczykowski a spus: "Astăzi avem o puternică opoziţie împotriva ridicării acestei probleme în discuţiile cu Germania".

"Este foarte dificil să avem discuţii cu germanii cu acest tip de opoziţie din ţara noastră, deoarece germanii vor putea să profite de această opoziţie pentru anumite jocuri politice împotriva celor care vor dori să aibă negocieri juridico-politice substanţiale cu privire la eventuale despăgubiri."

Jarosław Kaczynski, şeful partidului "Lege şi justiţie" (PiS), care a venit la putere la sfârşitul anului 2015, a declarat, la o convenţie din iulie, că Polonia nu a primit niciodată despăgubiri pentru pagubele masive suferite în Al Doilea Război Mondial, pierderi "care într-adevăr încă nu s-au recuperat".

Reprezentantul PiS, Arkadiusz Mularczyk, a declarat că raportul experţilor parlamentari - dacă Varşovia poate să ceară în mod legal despăgubiri Germaniei - ar trebui să fie gata până la jumătatea lunii august şi va fi apoi înmânat guvernului.

Mularczyk a notat că aproape şase milioane de polonezi au fost ucişi în timpul războiului din 1939 până în 1945, când Polonia a fost invadată de Germania nazistă.

El a adăugat că a cere despăgubiri de război Germaniei este o "datorie morală".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor