Descoperire "explozivă" la Fukushima: o bombă din cel de-al Doilea Război Mondial

Bomba a fost descoperită de un angajat al unei companii subcontractante pentru a construi o parcare.
Muncitori în salopete îşi aşteaptă intrarea în reactorul nuclear Fukushima.
Muncitori în salopete îşi aşteaptă intrarea în reactorul nuclear Fukushima. (DAVID GUTTENFELDER/AFP/Getty Images)

O bombă, probabil din cel de-al Doilea Război Mondial, a fost găsită joi, 10 august a.c., în Japonia, în preajma centralei nucleare Fukushima Daiichi, a comunicat compania Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul instalaţiei, care a fost afectată de un tsunami în 2011.

Dispozitivul „a fost detectat la 7.30, ora locală (01.30 în România), de către un angajat al unei companii subcontractante care voia să construiască o parcare“, a declarat un purtător de cuvânt al TEPCO. Bomba, de aproximativ 85 de centimetri lungime şi 15 cm diametru, se află la o distanţă de un kilometru de clădirile reactoarelor doi şi trei ale instalaţiei, a specificat acesta. „Am alertat serviciile de poliţie din Futaba, care sunt în prezent responsabile pentru caz“, a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de publicaţia El Pais.

Forţele de Autoapărare ale Japoniei vor fi responsabile pentru operaţiunile de eliminare a bombei, după verificarea riscului de explozie.

Regiunea în care este localizată centrala nucleară Fukushima Daiichi se află între oraşele de coastă din Futaba şi Okuma (nord-est); în timp de război a găzduit o bază aeriană a armatei japoneze care a fost bombardată de Statele Unite ale Americii, conform informaţiilor deţinute de TEPCO.

Aceste două oraşe au fost evacuate complet după dezastrul nuclear provocat de tsunami-ul din martie 2011, iar în prezent sunt pustii şi nelocuite.

Centrala nucleară Fukushima Daiichi se află în fază de demontare a celor şase reactoare, dintre care patru au fost grav afectate de exploziile de hidrogen după cutremurul violent, urmat de tsunami, de acum şase ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe