Vaticanul şi China într-o nouă rundă de discuţii privind numirea episcopilor

Biserica Sfeşnicul Auriu din oraşul Linfen, provincia chineză Shanxi, este distrusă de autorităţile comuniste în 9 ianuarie 2018.
Biserica Sfeşnicul Auriu din oraşul Linfen, provincia chineză Shanxi, este distrusă de autorităţile comuniste în 9 ianuarie 2018. (Captură Foto)

Vaticanul şi Beijingul au desfăşurat noi discuţii pe tema numirii episcopilor şi Sfântul Scaun şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la înăsprirea restricţiilor asupra practicii religioase în statul comunist, au afirmat vineri surse diplomatice şi ale Vaticanului.

Discuţiile dintre cele două delegaţii, prima întâlnire de acest gen de la întâlnirea din Beijing din decembrie 2017, au avut loc în linişte la Roma zilele acestea, au precizat sursele. Vaticanul nu a anunţat public discuţiile, conform Reuters.

Sursele Vaticanului au declarat că încă nu este clar când ar putea fi semnat un acord, însă dialogul continuă.

Catolicii din China sunt împărţiţi între credincioşii din aşa zisele comunităţi „subterane” [neaprobate de Partidul Comunist Chinez] care îl recunosc pe Papa Francisc şi cei care aparţin Asociaţiei Patriotice Catolice, care este controlată de stat şi unde episcopii sunt numiţi de guvern în colaborare cu comunităţile bisericeşti locale.

Chiar şi o soluţionare parţială a problemei spinoase a numirii episcopilor ar putea deschide calea pentru o eventuală reluare a relaţiilor diplomatice, la aproximativ 70 de ani după ce acestea au fost suspendate în timpul acaparării Chinei de către comunişti.

Deşi nu face parte din discuţiile actuale, reluarea relaţiilor depline ar oferi Bisericii un cadru legal pentru a avea grijă de toţi cei aproximativ 12 milioane de catolici din China şi pentru a se concentra pe extinderea catolicismului într-o ţară unde bisericile protestante se răspândesc deja rapid.

Vaticanul şi-a exprimat temerile privind restricţiile aplicate asupra practicii religioase, inclusiv una care interzice minorilor neînsoţiţi să intre în biserici în câteva regiuni ale Chinei, a precizat una dintre surse.

Pe baza noilor legi privind chestiunile religioase, care au intrat în vigoare în luna februarie, a fost intensificată monitorizarea oficială a educaţiei şi practicii religioase şi au fost introduse pedepse mai dure pentru practicile care nu sunt aprobate de autorităţi.

Unii lideri ai Bisericii asiatice au fost foarte critici faţă de reapropierea Vaticanului de regimul comunist din Beijing.

Unul dintre cei mai puternici critici a fost cardinalul Joseph Zen, fostul arhiepiscop al Hong Kong-ului, care a acuzat Roma că „se vinde” Partidului Comunist Chinez.

Oficiali ai Vaticanului, care deţin informaţii privind negocierile, au respins acuzaţiile lui Zen. Ei au precizat că acordul asupra căruia lucrează este departe de a fi perfect, însă va fi un pas vital în eforturile Vaticanului de a avea grijă de nevoile spirituale ale tuturor catolicilor chinezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe