Vasilescu: Salariile nete nu scad. Dacă totuşi asta se întâmplă, e doar vina angajatorului

Guvernul a reuşit, ca aproape niciodată, să nemulţumească şi mediul privat şi bugetarii cu trecerea contribuţiilor sociale la angajat. Olguţa Vasilescu dă însă asigurări că totul va fi bine şi că dacă iese prost e numai vina angajatorilor.
Olguta Vasilescu(Ministrul Muncii si Justitiei Sociale),
Olguta Vasilescu(Ministrul Muncii si Justitiei Sociale), (Florin Chirila/Epoch Times)

Cetăţeni, sindicate, patronate, toate au protestat împotriva "Revoluţiei Fiscale" a Guvernului PSD, unul dintre cele mai criticate aspecte ale acesteia fiind faptul că prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat salariile nete vor scădea. În replică, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că salariile nete nu vor scădea odată cu intrarea în vigoare a controversatei măsuri iar dacă totuşi acest lucru se va întâmpla, va fi doar vina angajatorului.

"Noi ne-am asigurat că din cauza acestui nou Cod Fiscal salariile nete nu au cum să scadă. Dacă vor scădea înseamnă că este fix doar vina angajatorului, care doreşte să ia din banii angajatului, care i se cuvin lui, dar angajatorul, anul viitor, va avea aceeaşi cheltuială salarială pe care o are şi anul acesta. Deci, nu e niciun motiv să umble la netul salariatului. Iar prin deducerile pe care le-am făcut, prin impozitele pe care le-am scăzut, ne-am asigurat că netul nu numai că nu scade, ci dimpotrivă, creşte. E adevărat, creşterea este foarte mică", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, preluată de Gândul, la România TV.

De asemenea, Vasilescu a precizat că măsura este menită a asigura creşterea contribuţiilor angajaţilor pentru Pilonul 1 de pensii.

"Estimările pe care le-am făcut sunt că vor avea pensii cu 20% în plus faţă de ceea ce se calculează acum", a precizat ministrul Muncii.

Ministrul a mai precizat că, în prezent, sunt peste două milioane de angajaţi pentru care nu se plătesc contribuţiile de către angajator şi peste 150.000 de firme care nu fac aceste plăţi, dintre companiile de stat dând exemplu CFR.

Reamintim că o declaraţie similară legată de cele 150.000 de firme care n-ar face plăţi a făcut recent şi ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa. Spusele sale au fost atacate dur de fostul şef ANAF Gelu Diaconu, care l-a acuzat de minciună pe Mişa.

''Vă asigur că orice şef de serviciu ştie că restanţierii fie plătesc lunile următoare, fie intră în procedura executării silite", scrie Diaconu, pe Facebook.

În consecinţă, nici vorbă că trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat ar modifica o astfel de situaţie dacă nu se va face plata de către angajator ci mai degrabă asistăm la o mare manipulare a găştii Dragnea-Vâlcov, adaugă fostul şef ANAF.

"Printre altele, eu sunt sceptic că vor reuşi măcar să ţină evidenţa nominală pe CNP-ul fiecărui angajat a contribuţiilor sociale. Dar dacă vor reuşi, obligat la plata contribuţiilor nevirate va deveni angajatul…sau va avea pensia mai mică!

Aceasta este marea manipulare la care sunteţi victime cu toţii ale găştii Dragnea-Vâlcov. Mişa este un biet rătăcit printre “meandrele” contribuţiilor sociale", a opinat fostul şef ANAF.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne