Vasile Botnaru: Fără machiajul politic, Volodimir Zelenski a oferit o mostră de discurs prezidenţial

Vasile Botnaru sugerează că Zelenski s-ar putea să fie înţelegător cu Dodon pentru aprecierile evazive privind raptul teritorial comis de Putin şi care încearcă să fie „şi cu sufletul în Rai, şi cu … piciorul în tureatcă” (cizmă n.r.).
Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei
Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei (gov.md)

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski în discursul său de felicitare cu ocazia noului an 2020 le-a propus ucrainenilor să se întrebe „cine sunt eu?”, apreciind diversitatea fiecărei persoane şi menţionând că „a iubi Ucraina înseamnă să iubeşti toţi ucrainenii, în orice colţ al ţării s-ar fi născut ei”. Acesta a decis să nu vorbească despre creşterea PIB-ului, scăderea inflaţiei, realizările anului etc.

În context, jurnalistul Vasile Botnaru de la Radio Europa Liberă notează că felicitarea preşedintelui ucrainean este posibil să fi fost inspirată din clipul formaţiei KAZKA cu 295.631.640 de vizionări pe youtube, „dar oricum e mai bine să te inspiri de la o formaţie de succes, decât de la preşedinţii trecutului”.

Făcând aluzie la discursul dintre ani al preşedintelui Dodon, care şi-a atribuit meritul eliberării Moldovei de Plahotniuc, jurnalistul susţine că e mult mai cu minte să recunoşti că ai un popor decimat, sugrumat de probleme, aparent insurmontabile, decât să îţi asumi meritul personal de a fi instaurat democraţia veritabilă şi „să întinzi augusta mână pentru ca poporul recunoscător să o pupe cu evlavie”.

„Mulţumesc, dragă domnule preşedinte Zelenski! Pentru? Pentru că ne-aţi oferit o mostră de felicitare prezidenţială! Nu cred că e meritul exclusiv al sfetnicilor Dstră că aţi apărut fără machiajul politic gros de un deget, cum nu îmi vine să cred că proximul omolog al Dv. de la Vest nu are nicio treabă cu gafele mediatice monumentale pe care le comite instituţia prezidenţială de la Chişinău.

Poate veţi fi auzind deja, domnule Zelenski, că la Chişinău preşedintele a împărţit jurnaliştilor daruri de Crăciun cu un subtext megaumilitor. Am avut inspiraţia să lipsesc de la acel Matineu şi nu am cum să simt înjosirea trăită de colegii de breaslă, care au acceptat cadourile, din falsă politeţe sau din alte varii motive.

Sunt convins, domnule Zelenski, că niciodată nu v-ar fi venit în cap ideea să recompensaţi instituţiile de presă disponibile pentru colaborare cu o sticlă de vişinată, după ce v-am văzut producându-vă într-o conferinţă de presă maraton cu întrebări chirurgicale şi răspunsuri pe potrivă.

Domnule Zelenski, nu avem cum să ştim dacă îl veţi ierta, vreodată, pe omologul de la Vest pentru aprecierile evazive privind raptul teritorial comis de Putin. S-ar putea să fiţi înţelegător cu preşedintele socialist, care încearcă să fie şi cu sufletul în Rai, şi cu … piciorul în tureatcă (cizmă n.r.), să zic aşa, imitând un fel de lukaşenkism independist, în timp ce fiul procurorului Ceaika, protagonistul investigaţiei realizate de Fundaţia lui Navalnîi, îl îmbrăţişează tot mai sufocant”, scrie Vasile Botnaru pe pagina sa de Facebook.

În concluzie, acesta i-a mulţumit preşedintelui Ucrainei Zelenski pentru gura de oxigen ori raza de speranţă pe care i-a oferit-o în noaptea de Revelion, când în R. Moldova a început un an electoral.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe