Vasea cu tancul, Iuri cu racheta: Avion de spionaj rusesc pătrunde în spaţiul aerian restricţionat de deasupra Washingtonului

Un avion rusesc a desfăşurat miercuri un zbor de supraveghere deasupra clădirii Capitoliului american, al CIA, Pentagonului şi deasupra altor centre guvernamentale importante din Washington, după ce a primit permisiunea Pentagonului.
Avion rusesc Tu-154.
Avion rusesc Tu-154. (Captură Foto)

Zborul, care a creat agitaţie în mass media şi cercurile politice din SUA, a făcut parte dintr-un program de supraveghere prevăzut în “Tratatul privind Cerul Deschis”, care permite ambelor naţiuni să opereze avioane neînarmate de observare deasupra teritoriilor lor.

Pe lângă Rusia şi SUA, alte 32 de naţiuni au semnat tratatul, care urmăreşte să promoveze transparenţa în ceea ce priveşte activităţile militare, să reducă lipsa de încredere şi neînţelegerile şi să faciliteze monitorizarea acordurilor pentru controlul armelor.

CNN şi Politico au precizat că, pe lângă zborul efectuat deasupra Washingtonului, avionul rusesc Tu-154M avea de asemenea programat, pentru miercuri seara, un zbor deasupra Bedminster, New Jersey, unde preşedintele american Donald Trump se află în vacanţă, şi deasupra reşedinţei prezidenţiale de vacanţă Camp David, în Maryland.

Dan Gaffney, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că nu poate confirma traseul avionului rusesc decât după finalizarea misiunii acestuia. “O misiune tipică conţine mai multe segmente care se derulează pe parcursul câtorva zile”, a afirmat el.

Dar poliţia Capitoliului a emis în avans un avertisment, susţinând că un “un avion autorizat care zbura la o altitudine joasă” va intra miercuri în spaţiul aerian restricţionat de deasupra Capitoliului în intervalul orar local 11 a.m. şi 3 p.m.

“Avionul va fi de capacitate mare şi ar putea zbura direct deasupra U.S. Capitol”, conform notificării poliţiei. “Acest zbor va fi monitorizat de către centrul de comandă al poliţiei Capitoliului şi de către alte agenţii guvernamentale federale”.

De la intrarea în vigoare a tratatului în 2002, au avut loc peste 1.200 de astfel de zboruri de monitorizare. Conform Pentagonului, aceste zboruri sunt desfăşurate de avioane echipate în mod normal cu senzori şi camere de filmat permise de tratat.

Pentagonul şi Departamentul de Stat american au precizat că înaintea zborurilor, fiecare stat primeşte planul de zbor al misiunii respective şi mai mulţi însoţitori ai ţării “gazdă” se vor afla de asemenea la bordul acelor avioane pentru a se asigura că prevederile tratatului sunt respectate. După fiecare zbor, naţiunea gazdă primeşte o copie a imaginilor filmate de avionul de observare străin.

Oficiali americani au declarat în trecut că, în timp de Rusia se conformează Tratatului privind Cerul Deschis, ei consideră că Moscova a adoptat unele măsuri care nu sunt consistente cu spiritul acordului.

De exemplu, tratatul obligă fiecare membru semnatar să pună la dispoziţia avionului “invitat” întregul său teritoriu pentru misiunea de observare dar, totuşi, acei oficiali au declarat că Rusia a impus restricţii asupra unor astfel de misiuni deasupra Moscovei şi Ceceniei şi în apropiere de Abhazia şi Osetia de Sud, două regiuni separatiste georgiene aflate în prezent sub controlul ruşilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe