Varoufakis şi soţia sa au fost atacaţi de anarhişti într-un restaurant din Atena


Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis.
Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.04.2015

Ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a declarat că el şi soţia sa Danae au fost atacaţi de un grup de anarhişti mascaţi în timp ce luau cina în centrul Atenei marţi seara, susţine Bloomberg.

Atacul, despre care Varoufakis a declarat că nu are legătură cu recenta sa “degradare” politică, a avut loc aproape de miezul nopţii. Atacatorii au intrat în curtea restaurantului din cartierul Exarchia, au lansat ameninţări, au aruncat cu diverse obiecte asupra cuplului şi au cerut ca aceştia să plece de acolo.

Varoufakis a declarat miercuri, într-un email trimis de la sediul Ministerului Finanţelor din Atena, că nici el şi nici soţia sa nu au fost răniţi.

„Nu cred că intenţia lor a fost aceea de a ne răni deoarece ar fi putut să o facă”, a declarat el. „Înainte să o pot opri şi înainte ca anarhiştii să ajungă la noi, Danae s-a ridicat şi m-a cuprins în braţe, le-a întors spatele astfel încât aceştia să o lovească pe ea înainte să ajungă la mine.”

Aparent, mişcarea soţiei lui a descurajat grupul, care a plecat din restaurant şi a aşteptat cuplul afară, conform informaţiilor oferite de Varoufakis. Când au încercat să plece, atacurile verbale au fost reluate. În acel moment, Varoufakis a coborât de pe motocicleta sa şi a început să dialogheze cu cei mai furioşi cinci sau şase dintre atacatori.

Ulterior, grupul s-a liniştit şi cuplul a reuşit să plece. Varoufakis a declarat totuşi că incidentul i-a adus aminte de perioada în care a locuit în acel cartier, care este cunoscut ca fiind un focar pentru proteste ale anarhiştilor şi studenţilor, conform Bloomberg.

Mai mulţi miniştri ai guvernului grec au fost victime ale unor atacuri similare din partea manifestanţilor după începerea crizei elene în 2009. Fostul ministru al finanţelor George Papaconstantinou, care a negociat primul program de salvare financiară a Greciei în 2010, a declarat că nu a putut să iasă în public de teamă că va fi atacat. În decembrie 2010, un parlamentar din partidul Noua Democraţie, Kostis Hatzidakis, a fost atacat de manifestanţi furioşi şi tăiat pe faţă înainte de a fi transportat în siguranţă de la locul incidentului.

Yanis Varoufakis pare să-şi fi atras ostilitatea omologilor săi europeni, motiv pentru care Alexis Tsipras a decis scoaterea lui din echipa de negocieri cu creditorii internaţionali. Varoufakis a fost înlocuit cu adjunctul ministrului elen al afacerilor externe, Euklides Tsakalotos, susţine Curierul Naţional.

Potrivit unei surse guvernamentale, deşi Varoufakis nu mai face parte din echipă, aceasta va fi alcătuită sub conducerea sa.

Refacerea echipei elene de negocieri cu creditorii internaţio­nali are loc la câteva zile după o întâlnire informală la Riga între miniştrii de finanţe ai ţărilor din zona euro, unde se pare că Varoufakis a creat un climat negativ faţă de Grecia.

De fapt, Varoufakis este conside­rat răspunzător de eşecul acestor discuţii de la Riga, al căror obiectiv a fost deblocarea unei tranşe în valoare de 7,2 miliarde de euro din cadrul programului de bailout, a relatat duminică ziarul elen To Vima.

La începutul acestei săptămâni au fost reluate negocierile pentru extinderea programului de salvare a Greciei, însă partenerii Greciei sunt nemulţumiţi de lipsa de progrese din partea guvernului elen. Creditorii cer Atenei să aplice o serie de reforme pentru a debloca fondurile mult dorite de Grecia, pentru a evita falimentul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor