Vânzarea diviziei companiei RWE către un investitor rus, amânată


Logo-ul companiei germane RWE.
Logo-ul companiei germane RWE. (Captură Foto)

Compania germană RWE va amâna vânzarea diviziei sale de petrol şi gaze DEA, către un investitor rus, miliardul Mihail Fridman, contribuind astfel la amplificarea incertitudinii ce planează asupra soartei acordului în valoare de 5,1 miliarde de euro (6,4 miliarde USD).

Tranzacţia, anunţată în luna martie, a coincis cu sancţiunile impuse de către Occident asupra Rusiei, şi ar putea complica procesul de vânzare, care necesită aprobarea celor 14 state în care operează DEA.

Luna trecută, o sursă apropiată de această chestiune a declarat că secretarul britanic pentru energie, Ed Davey, nu a fost dispus să semneze o scrisoare de asigurare în privinţa acordului, datorită sancţiunilor împotriva Rusiei.

“Încă încercăm din greu de a încheia o tranzacţie cât mai curând posibil, dar mai avem nevoie de unele aprobări”, a declarat joi Bernhard Guenther, director financiar al RWE. “Aşadar, în acest moment, este greu de spus dacă vom finaliza acele discuţii înainte de sfârşitul anului”.

Vânzarea DEA face parte din eforturile gigantului RWE de a-şi reduce datoria de 30,71 miliarde de euro, parţial prin vânzarea de bunuri care nu mai fac parte din principala sa afacere, astfel încât să poată investi în noi sectoare, acestea incluzând sectorul energiei regenerabile.

RWE, o companie din Essen şi numărul 2 în sectorul german al utilităţilor, a declarat că profitul său a scăzut cu 31%, ajungând la 2,91 miliarde de euro, în primele nouă luni ale acestui an, parţial datorită preţurilor fluctuante la energie şi datorită temperaturilor blânde de pe întreg cuprinsul Europei.