Băsescu, supărat pe Bruxelles: Dar cu Nabucco ce-aţi avut?

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat luni, în cadrul unui interviu la Radio România Actualităţi, dezaprobarea faţă de soluţia aleasă de UE în cazul Nabucco, şi a acuzat "egoismul" partenerilor europeni care au lăsat Europa de Est dependentă de compania Gazprom a Rusiei, potrivit Hotnews.

"Egoismul unor parteneri ai României i-a răpit şansa unui proiect ca Nabucco... Acest egoism s-a justificat economic. Dar Nabucco a fost în primul rând un proiect politic", a explicat preşedintele.

Acest comentariu al şefului statului a avut loc în contextul mesajului transmis de UE statelor membre referitor la relaţia cu China şi anume să nu depăşească limitele negociate la nivel comunitar. UE suspectează China că vrea să intre cu forţa pe piaţa europeană, dar nu în condiţii pe care să le negocieze cu Uniunea, ci utilizând unele acorduri "flexibile" cu statele est-europene, care, afectate de criză, ar putea micşora standardele şi accepta acorduri dezavantajoase pentru UE, care ar putea da ulterior Chinei o poziţie mult mai puternică la viitorul acord de investiţii dintre China şi Bruxelles.

"S-a dat un mesaj al Bruxelles-ului către toate statele: să nu ieşiţi din limitele negociate de UE. Eu cred că acest mesaj a fost neinspirat, mai ales într-o ţară ca România, unde egoismul unor parteneri ai României i-a răpit şansa unui proiect ca Nabucco... Am privit relativ ironic mesajul Bruxelles-ului. Îmi venea să transmit un mesaj: dar cu Nabucco ce-aţi avut? Dar cu condiţiile intransigente cu Ucraina ce-aţi avut?", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că „egoismul” despre care vorbea a avut un fundament economic.

„Acest egoism a făcut ca TAP să fie ales în detrimentul Nabucco. TAP se termina în sudul Europei, acolo unde exista deja alternativa la gazul de la Gazprom. Acest egoism s-a justificat economic. Dar Nabucco a fost în primul rând un proiect politic. Dar a fost mai ieftin proiectul prin Italia”, a explicat preşedintele.

„Poate vi se par afirmaţiile mele cam dure. Dar sunt un european convins. Dar vreau ca Europa să fie egală cu toţi. Vreau ca această solidaritate să se manifeste pentru toţi: şi în cazul Nabucco, şi cât de bine ar fi fost ca Ucraina să semneze şi ea la Vilnius”, a afirmat şeful statului.

Ucraina a suspendat pregătirea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, care ar fi trebuit semnat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din 28-29 noiembrie, după ce cu puţin timp în urma aceastei decizii, parlamentarii ucraineni au refuzat să sprijine proiectul de lege care ar fi permis eliberarea fostului premier Iulia Timoşenko, care se află în închisoare, condiţie cheie pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Retragerea formală a Kievului de la negocierile cu UE reprezintă o victorie diplomatică uriaşă pentru ruşi care şi-au ameninţat de mult timp vecinii cu falimentul.

Traian Băsescu a declarat în luna iulie că nimeni nu a renunţat la bătălia pentru proiectul Nabucco până în ultima clipă.

“Nimeni nu a renunţat la bătălie până în ultima clipă. Cu trei zile înainte a fost la Bratislava întâlnirea şefilor de stat din Europa centrală şi de Est, unde am făcut ultima intervenţie politică cu o scrisoare semnată de patru şefi de stat de pe traseul Nabucco. Până nu s-a anunţat oficial aveam obligaţia să ne batem”, a declarat preşedintele.

În opinia şefului statului, un avantaj major al proiectului Nabucco era costul redus al construcţiei infrastructurii: „Nabucco pentru teritoriul nostru, având în vedere că foarte posibil România îşi va acoperi nevoile de gaze şi va avea surplus la export, ar fi fost important pentru că am fi avut costuri mai mici de construcţie a infrastructurii cu care să exportăm gaze pe piaţa UE. Era o cheltuială mai mică pentru infrastructură”.

Despre proiectul Nabucco

Nabucco este un proiect cu surse multiple de aprovizionare şi capacitate variabilă care contribuie în continuare la diversificarea sistemelor de furnizare si transport prin integrarea Coridorului Sudic în reţeaua europeană de transport de gaze. Atât proiectele de extracţie cât şi cele de transport constituie părţi integrante ale lanţului valoric al gazelor naturale din Azerbaidjan.

Nabucco Gas Pipeline Internaţional GmbH (NIC) a fost înfiinţată în 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, construi şi opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activează pe segmentul midstream, este organizată conform principiilor de unbundling şi se supune legislaţiei Uniunii Europene. NIC este deţinută de acţionarii Nabucco şi este responsabilă de dezvoltarea, construcţia, operarea, negocierea şi alocarea capacităţii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie în contact direct cu transportatorii, va oferi o soluţie de tipul one-stop-shop şi va opera ca entitate comercială independentă pe piaţă, acţionând independent de companiile-mamă. Sistemul de conducte va fi construit de companiile naţionale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC în fiecare ţară de tranzit.

Acţionarii Nabucco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Acţionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne