UPDATE. Vâlcov îl înfundă pe Blaga. Co-preşedintele PNL acuzat că a intervenit pentru Tehnologica Radion

Vasile Blaga
Vasile Blaga (Epoch Times România)

UPDATE. În contextul în care numele său a apărut în rechizitoriul din dosarul Darius Vâlcov, co-preşedintele PNL Vasile Blaga a făcut următoarele precizări:

"Nu am făcut niciodată vreo recomandare domnului Darius Vâlcov cu privire la modul de a conduce primăria Slatina şi nici vreuna referitoare la procedura de achizciţii derulate de primăria pe care o conducea la momentul respectiv. Nu am intervenit niciodată în favoarea vreunei firme participante la licitaţii în România, nici din poziţia de lider al PDL, nici din cea de membru al Guvernului.

Nu am fost chemat de nicio instituţie pentru da explicaţii în legătură cu subiecte care fac obiectul vreunei anchete. În eventualitatea în care acest lucru se va întâmpla, voi răspunde întrebărilor autorităţilor pentru a risipi orice fel de neclaritate sau suspiciune. Am fost şi sunt la dispoziţia instituţiilor statului pentru a da orice fel de explicaţii. Regret că numele meu este folosit în declaraţii pe care persoane aflate într-o situaţie difică le dau în faţa anchetatorilor".

* * *

Copreşedintele noului PNL, Vasile Blaga, a fost denunţat de Darius Vâlcov procurorilor DNA. Potrivit stiripesurse.ro, fostul ministru de Finanţe le-a declarat procurorilor care erau legăturile lui Blaga cu Tehnologica Radion, firmă de la care Vâlcov ar fi luat mită 2 milioane de euro, pe vremea când era primar al municipiului Slatina.

Conform rechizitoriului de trimitere în judecată a lui Darius Vâlcov, fostul ministru a declarat că Vasile Blaga a intervenit pentru ca Tehnologica Radion să câştige o serie de licitaţii din Olt şi că s-a interesat de derularea acestor licitaţii.

"Atribuirea lucrărilor către S.C. Tehnologica Radion. a fost determinată de intervenţia lui Vasile Blaga şi a fost confirmată de însuşi inculpatul Darius Vâlcov şi de inculpatul Florin Minel Prina.", se arată în rechizitoriului de trimitere în judecată a lui Darius Vâlcov, citat de stiripesurse.ro.

"Astfel, inculpatul Darius Vâlcov a arătat că în anul 2009 a fost chemat de Vasile Blaga la sediul central al PDL şi i-a spus, confidenţial, că ştie că în Olt se va licita pentru nişte lucrări de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, transmiţându-i, fără echivoc, că alocarea în viitor a fondurilor pentru unele lucrări la Primăria Slatina se va face sub condiţia ca Tehnologica Radion să câştige licitaţiile.

Prin urmare, inculpatul trebuia să intervină pentru anularea licitaţiilor, scopul urmărit fiind acela că Tehnologica Radion, prin reprezentantul său Theodor Berna, să câştige toate cele 3 licitaţii.

În justificarea interesului manifestat de Vasile Blaga, inculpatul Darius Vâlcov a arătat că avea cunoştinţă că Theodor Berna a fost consilier personal al Preşedintelui României, că Tehnologica Radion era condusă "din umbră" de către greii PDL de la acea vreme, "printre care se află şi domnul Vasile Blaga".

În contextul acestei întâlniri, inculpatul Darius Vâlcov a primit de la Vasile Blaga numărul de telefon al lui Theodor Berna, spunându-i-se să-l contacteze că este aşteptat. Astfel, l-a sunat pe Theodor Berna şi s-a întâlnit cu acesta la sediul Tehnologica Radion, unde s-au purtat discuţii despre posibilităţile tehnice şi financiare ale societăţii, martorul lăsându-l să înţeleagă că ştie "cine este şi din partea cui vine".

În perioada 2009-2010, în cadrul unor întâlniri regulate cu Vasile Blaga, atât la partid, cât şi în Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate şi cu ocazia inaugurării unora dintre ele, acesta s-a interesat permanent de Tehnologica Radion.

Inculpatul a declarat că, despre solicitarea lui Vasile Blaga de a sprijini câştigarea licitaţiilor, i-a relatat şi administratorului public de la acea dată, Florin Minel Prina, aspect confirmat de acesta din urmă.

Astfel, Florin Minel Prina a declarat atât cu prilejul audierii, cât şi cu prilejul confruntării cu inculpatul Darius Vâlcov, că în anul 2009 acesta i-a spus că Theodor Berna este reprezentantul lui Vasile Blaga şi că trebuie să ajute Tehnologica Radion să câştige licitaţiile la Compania de Apă Olt.

Darius Vâlcov a acceptat să primească 20% din valoarea contractelor care se vor încheia între Compania de Apă Olt şi Tehnologica Radion, au fost confirmate de inculpatul Florin Minel Prina, care atât în declaraţia dată la data de 21.04.2015 cât şi cu prilejul confruntării din data de 21.04.2015 a declarat că, în vara anului 2011, inculpatul Darius Vâlcov i-a spus că Tehnologica Radion urma sa îi remită 20% din valoarea contractelor de execuţie pe care această societate le încheiase cu Compania de Apă Olt, aspect pe care i l-a comunicat personal şi Theodor Berna, care i-a spus că: "…are un angajament financiar faţă de Darius Vâlcov", se arată în rechizitoriu.

Potrivit postului B1 TV, Vâlcov a fost supus şi testului poligraf, care a arătat că spune adevărul în ceea ce priveşte faptul că a fost pus în legătură cu Theodor Berna de către Vasile Blaga.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne