Firea, somată să-l demită pe directorul Excelsior. A cenzurat un montaj cu fotografii din timpul protestelor

Directorul de la Teatrul Excelsior este autorul unui act de cenzură inacceptabil care aminteşte de perioada de dinainte de 1989, a atras atenţia liberalul Ovidiu Raeţchi, care îi cere primăriţei Gabriela Firea să-l dea afară pe oficial.
Ovidiu Raeţchi (PNL)
Ovidiu Raeţchi (PNL) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Primăriţa Gabriela Firea trebuie să îl demită pe directorul de la Teatrul Excelsior pentru blocarea evenimentului "DoR Live", în caz contrar este complice la un act nepermis de cenzură, a solicitat sâmbătă, în cadrul unei scrisori deschise, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.

"Faptul că evenimentul "DoR Live" nu a mai avut loc pentru că Teatrul Excelsior a decis că un film – un montaj cu fotografii realizate în timpul protestelor din Capitală – este nepotrivit, reprezentanţii teatrului spunând că "frizează sfera politică faţă de care noi trebuie să ne păstrăm echidistanţi" - reprezintă un act de cenzură inacceptabil care aminteşte de perioada de dinainte de 1989", a declarat Raeţchi.

Potrivit deputatului PNL, ceea ce s-a întâmplat la teatrul Excelsior se încadrează perfect în definiţia cenzurii: "Cenzura este prevenirea diseminării informaţiei către public de către un grup de control. De obicei, cenzura este realizată de guverne, grupuri religioase sau de mass-media".

"Vă cer, doamna Gabriela Firea, să solicitaţi demisia directorului de la Teatrul Excelsior pentru că în caz contrar sunteţi complice la acest act nepermis de cenzură. Cum este posibil ca un teatru subvenţionat din bugetul public să găzduiască fără probleme lansarea candidaţilor PSD la alegerile parlamentare, dar să interzică evenimente artistice pe motiv că nu se doreşte asocierea cu mesaje politice? Vă reamintim faptul că pe 17 noiembrie 2016 aţi fost prezentă la Teatrul Excelsior împreună cu şeful dvs. de partid, Liviu Dragnea, cu ocazia lansării candidaţilor PSD la alegerile parlamentare. Ce poate fi "mai politic" decât o astfel de manifestare de partid?", i-a transmis Raeţchi primăriţei PSD.

Liberalul s-a declarat convins că Firea înţelege că mai sunt necesare şi alte manifestări artistice, nu doar cele pe care le susţine ea, precum festivalul "Pasărea Măiastră".

"Dacă într-adevăr nu ştiaţi de cenzurarea acestui eveniment şi totul nu este altceva decât excesul de zel al unui director de teatru care dorea să fie pe plac administraţiei locale PSD, atunci sunt convins că nu veţi ezita să luaţi măsurile necesare pentru sancţionarea sa, dar şi pentru repararea acestei nedreptăţi. De asemenea, vă rog să solicitaţi reluarea spectacolului în forma dorită de organizatori. Este vorba despre o instituţie care se află în subordinea primăriei Capitalei, care trebuie să funcţioneze departe de orice tip de ingerinţe politice. În caz contrar, avem de-a face cu o încălcare flagrantă a legii", a concluzionat Raeţchi.