USL nu îşi uită „clienţii din companiile de stat” şi le face cadou o ordonanţă

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Pe fondul importantelor alegeri electorale care se apropie cu paşi grăbiţi, Guvernul Ponta decide să le acorde atenţie şi oamenilor de încredere ai partidelor aflate la guvernare, oferindu-le „un cadou de la bugetul de stat”.

Este vorba despre o ordonanţă privind majorarea salariilor directorilor generali din companiile de stat neperformante care le oferă posibilitatea reprezentanţilor în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) să-şi mărească indemnizaţiile de şedinţă de la 47 de lei, cât sunt acum, până la 25% din cât primeşte şeful companiei, scrie luni Gândul.

Din 2010 şi până în prezent, membrii AGA au fost remuneraţi cu 47 de lei pe şedinţă, respectiv 1% din indemnizaţia directorilor generali ai companiilor fixată uniform la remuneraţie de secretar de stat, respectiv 4.700 de lei. De la această regulă făceau excepţie doar managerii profesionişti, care îşi negociau salariul la numire, completânu-l prin bonusuri. Din 2013, limitarea pentru directori nu a mai fost prelungită.

Ordonanţa OG 26/2013 nu a întâmpinat niciun fel de problemă când a trecut prin Parlament şi mai aşteaptă doar semnătura preşedintelui Traian Băsescu care are termen până la 22 noiembrie.

Potrivit unor documente dezvăluite de Gândul, în AGA, precum şi în Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat, sunt numiţi fie apropiaţi ai liderilor de partid, fie oameni paravan care sunt controlaţi de aceştia, secretare, consilieri de miniştri indiferent de experienţă, sponsori ai partidelor şi, de foarte puţine ori, specialişti care chiar au o legătură cu domeniul.

Conform noilor prevederi din ordonanţă, aceştia îşi vor putea fixa indemnizaţii de şedinţă care ajung şi la 3.000-4.000 de euro. Oamenii politici recunosc neoficial că înainte ca aceste indemnizaţii să fie reduse în mod drastic, cei care se aflau în astfel de poziţii împărţeau profitul cu partidul de care aparţineau, prin intermediul cotizaţiilor, sau prin sponsorizări, pentru finanţarea campaniilor electorale.

Profitând de o formulare ambiguă a noului text de lege, Guvernul susţine că de fapt nu a majorat, ci a „limitat” indemnizaţiile la 25% din salariul fix al directorului general.

„Limitarea aceasta previne situaţii de abuz. Economia în ansamblu, statul nu-şi permite să plătească indemnizaţii foarte mari”, a declarat pentru Gândul ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, evitând însă să precizeze care sunt situaţiile în care indemnizaţiile pot creşte sau scade.

Directorii desemnaţi politic, plătiţi cât managerii privaţi

Această modificare a indemnizaţiilor în companiile în care statul este acţionar s-au realizat în luna august după ce în mai Guvernul introducea o altă “limitare inspirată de modelul din Polonia”, a salariilor directorilor generali la şase salarii medii din ramura respectivă, o prevedere care pentru unii reprezenta o scădere, pentru alţii o creştere, după cum declara Liviu Voinea, lăsând în continuare deschisă posibilitatea bonusării în acord cu performanţa.

În august, în timpul vacanţei parlamentare, Guvernul Ponta a emis o nouă ordonanţă simplă care cuprinde două modificări importante, care au fost “pierdute” la finalul unui text de lege care în principiu face referire la disciplina bugetară. Pentru început s-a decis ridicarea companiilor, cu pierderi şi cu şefi numiţi politic prin intermediul unui ordin de ministru, la rang de companii cu management corporatist şi criterii de performanţă.

Această echivalare priveşte strict nivelul la care sunt plătiţi directorii, membrii CA şi ai consiliilor de supraveghere.

“Nivelul remuneraţiilor membrilor CA, consiliilor de supraveghere şi directorilor care nu au fost numiţi în condiţiile OUG 109/2011 (selecţia aşa-numitului management privat, n.red.) se stabileşte prin asimilare cu cele prevăzute de aceasta”, cu condiţia să existe bani în bugetul aprobat, scrie în ordonanţă".

În România există 157 de companii de stat la nivel naţional, precum şi multe altele la nivel local. În ciuda faptului că a fost instalat managementul privat la o parte dintre aceste companii (ex: Transgaz, CFR etc), doar un singur director general era total străin de relaţii politice, respectiv directorul de la TAROM.

În traducere - Vor să-i plătească mai bine şi pe cei numiţi politic

Gheorghe Ialomiţianu şi Ludovic Orban (PNL) explică rolul prevederii - directorii numiţi politic vor fi plătiţi mai bine, în funcţie de cum negociază cu statul.

“Până acum, erau companii care intrau pe ordonanţa privind guvernanţa corporatistă unde s-a implementat managementul profesionist, în baza unei selecţii, cu indicatori de performanţă, în funcţie de care primesc salariile şi aveam şi celelalte companii, care nu intră în prevederile acestei legi. Aici, pe sub mână, au introdus posibilitatea majorării salariilor şi pentru directorii din celelalte companii fără să spună exact ce se preia din OUG 109/2011. Vor avea aceleaşi salarii indiferent de performanţa lor şi vor fi numiţi direct de către miniştri, de către primari, preşedinţi de CJ, că avem şi companiile de la nivel local”, a declarat Gh. Ialomiţianu.

Ludovic Orban a declarat că acea „limitare” din lege despre care vorbea Liviu Voinea este de fapt „o gargară”.

„De fapt vor să-i plătească mai bine şi pe cei numiţi politic. Dar să nu ne facem acum iluzii că acolo unde au fost selectaţi pe OUG 109 au venit manageri străini. A venit la TAROM şi, pentru câteva luni, a fost un grec la CFR. În celelalte companii din Transporturi şi de la Ministerul Economiei toţi au fost numiţi pe relaţii politice”, a declarat fostul ministru al Transporturilor, şi de altfel singurul parlamentar din cadrul USL care a votat împotriva ordonanţei în Camera Deputaţilor.

Cum poţi câştiga un sfert din salariul de director mergând la o şedinţă

În acelaşi timp, Guvernul a făcut legătura între salariile directorilor din companii şi reprezentanţii în AGA. Membrii AGA sunt desemnaţi de stat, numiţi prin pixul ministrului, şi ei sunt responsabili de stabilirea salariului directorului general, după care vor primi până la 25% din această sumă pentru o şedinţă la care participă în timpul orelor de program, pentru care oricum sunt plătiţi cu salariul.

“Operatorii economici nu pot acorda membrilor AGA remuneraţii mai mari de 25% din indemnizaţia fixă lunară a directorilor generali, pe şedinţă”, reiese din ordonanţă.

“Pentru membrii AGA, avem o creştere a indemnizaţiilor de la 1% la 25% din indemnizaţia fixă a directorilor. Practic, avem o creştere de două ori: o dată, salariile directorilor pot să fie 4.000 de euro, 10.000. 20.000 de euro, depinde cât negociază; a doua oară, creşte procentul de la 1% la 25%”, a precizat Gheorghe Ialomiţianu.

Desigur că indemnizaţia de 47 de lei avea şi ea problemele ei, a explicat Ludovic Orban. “Era absurd. Nu trecea nimeni pe acolo. Nu te duci până la Portul Constanţa să iei 47 de lei”, a declarat acesta.

În opinia sa, „reprezentanţii AGA trebuie să fie plătiţi proporţional cu dividendele încasate. N-ai profit, nu iei bani”. Fostul ministru al Transporturilor confirmă că „ministrul hotărăşte ce remuneraţie primesc membrii AGA”, dar şi că „în cele mai multe cazuri, reprezentanţii statului sunt numiţi politic”.

Zgonea: "Poate plecăm şi noi acolo, că la ce salarii avem..."

În ciuda acestor efecte care le va avea ordonanţa, la votul decisiv din Camera Deputaţilor s-au opus doar 66 de parlamentari din 339. PDL, liberalul Ludovic Orban şi Kereskenyi Gabor de la UDMR. La Senat, nu s-au întâmpinat probleme, a fost votat de toate partidele. Ordonanţa a fost susţinută în plenul Parlamentului de secretarul de stat de la Economie, Dan Manolescu, care este şi membru în AGA la Eximbank. În prezent, legea se află la promulgare şi are termen data de 22 noiembrie.

În cadrul dezbaterilor parlamentare, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a admis în mod deschis majorarea indemnizaţiilor, precum şi numirile politice.

“Dacă veniţi la guvernare n-o să mai ia nimeni de la PDL 47 de lei, o să ia 2.000 de euro. Poate plecăm şi noi acolo, că la ce salarii avem...”, le-a precizat Zgonea PDL-iştilor, conform stenogramei şedinţei.

Liviu Voinea, cel care a iniţiat în vară textul ordonanţei, explică însă că indemnizaţiile AGA şi salariile directorilor nu cresc, ci de fapt se limitează.

"A existat o interdicţie care a expirat la 31 decembrie 2012. Ordonanţa respectivă s-a dat în contextul în care nu aveam procedura de management privat. Acum toate companiile de stat, cu foarte mici excepţii, din domeniul siguranţă naţională, au trecut sau vor trece la management privat. În cadrul managementului privat nu există o regulă privind sumele care puteau fi stabilite prin contractul de mandat. Şi atunci am introdus această limitare. Limitarea aceasta previne situaţii de abuz. Economia în ansamblu, statul nu-şi permite să plătească indemnizaţii foarte mari", a declarat Voinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie