Ioana Băsescu a "desecretizat" contractul cu CEC Bank

Sediul central CEC.
Sediul central CEC. (wikipedia.org)
Loredana Diacu
16.11.2013

Fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, a făcut vineri publice documentele în baza cărora a achiziţionat terenul din Nana, Călăraşi, achiziţie de deosebit interes pentru premierul Ponta, care a cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare speciale, pentru a investiga cum a fost cumpărat respectivul teren.

Documentele făcute publice de Ioana Băsescu sunt contractul încheiat cu CEC Bank, contractul de cumpărare a terenurilor din judeţul Călăraşi, precum şi contractul de ipotecă imobiliară, informează Agerpres.

Creditul la CEC Bank se ridică la suma de 4.600.000 de lei şi este luat, aşa cum dealtfel declarase şeful statului, pe o perioadă de 30 de ani. Rata lunară pe care trebuie să o plătească Ioana băncii este de 30.266,51 lei, cu o rată anuală a dobânzii variabilă — 1,90% rată fixă şi 4,63 ROBOR.

Conform contractului, Ioana Băsescu a achitat pentru proprietatea din Nana un avans de 278.337,45 euro (echivalentul în lei). reprezentând 21,30% din valoarea de achiziţie a terenului. Fiica preşedintelui a achitat deja o primă rată băncii, în luna septembrie.

Creditul luat de Ioana Băsescu a fost garantat cu terenul achiziţionat. Contractul stipulează că preţul total de vânzare/cumpărare al terenului a fost de 5.844.864,25 lei.

Proprietatea achiziţionată de Ioana Băsescu se compune din mai multe parcele de teren, de mărimi diferite, însumând 290,41 hectare în comuna Nana, judeţul Călăraşi. Vânzătorul a fost firma SC Berfige SRL, cu sediul în Bucureşti. Istoricul parcelelor de teren cumpărate este trecut în contractul de vânzare-cumpărare.

Suma totală pe care Ioana Băsescu o va rambursa CEC Bank în cei 30 de ani de credit va fi de 10.896.378,24 lei.

Achiziţionarea terenului a fost transformată într-un scandal politic, premierul Ponta acuzându-l pe preşedinte că s-a folosit de instituţiile statului pentru a o ajuta pe fiica să identifice terenul cel mai bun şi să ia creditul de la CEC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor