Antonescu: Preşedintele, cu Tricolorul în spate, l-a măscărit pe Ponta din cauza fiicei sale

Crin Laurenţiu Antonescu şi Victor Ponta
Crin Laurenţiu Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
18.11.2013

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, la postul de televiziune RTV, că în opinia lui este "jenant" faptul că preşedintele Traian Băsescu, cu "Tricolorul în spate", a făcut o conferinţă de presă unde l-a "măscărit" pe premierul Victor Ponta pentru chestiuni legate de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu.

Victor Ponta a decis recent să înfiinţeze o comisie care va viza implicarea unor instituţii publice în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, cu referire la "Cazul Călăraşi". Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a achiziţionat recent un teren agricol de 290 de hectare în zona localităţii Nana, judeţul Călăraşi, beneficiind de sfaturile consilierului prezidenţial Adrian Rădulescu.

Evident deranjat de această decizie, Traian Băsescu a făcut declaraţii dure la adresa premierului Victor Ponta pentru „atacul nedemn al unui premier care are un titlu ştiinţific dobândit prin plagiat, al unui premier care minte, al unui premier care are problemele bugetului, al unui premier care are mii de oameni în stradă şi care se ocupă de o bătălie mică cu fiica preşedintelui care nu este angajată politic. Ce-i pot spune lui Victor Viorel Ponta, plagiator mic şi mincinos: Ponta, dacă vrei să ai dispute politice vino să discutăm public noi doi. Las-o pe fiica mea în pace”.

Dar premierul s-a arătat decis să nu renunţe la decizia de înfiinţa o Comisiei care să investigheze "cum se foloseşte preşedintele Traian Băsescu de funcţie în interese personale".

Întrebat cum comentează acest ultim scandal, Crin Antonescu a declarat: "În momentul în care (preşedintele - n.r.) încearcă să ne explice că orice tânăr notar din ţara asta are şansa ca într-o săptămână să obţină un credit de o asemenea dimensiune, asta e ceva jenant, ca să nu mai vorbim despre faptul că e jenant ca preşedintele ţării, cu Tricolorul în spate, să facă o conferinţă de presă în care să-l măscărească pe prim-ministru pe chestiuni legate de fiica sa, a preşedintelui".

Antonescu a mai precizat că este la fel de jenant şi cum un consilier prezidenţial justifică modul în care a acordat consultanţă agricolă unei persoane private.

"Jenante, inacceptabile, măcar din punct de vedere al gustului democratic şi al moralităţii politice", a explicat Antonescu.

Referitor la sfaturile primite de fiica sa de la consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, Traian Băsescu a precizat: „Sigur că a sfătuit-o, că e un pământ bun, că agricultura are perspective... ca orice entuziast de agricultură. Dar acest entuziasm nu a fost stârnit de Adrian Rădulescu, ci de mine... şi v-am spus mai de mult că mă interesează problema pământului. Aceşti bani (cei 280.000 de euro plătiţi - n.r.) i-a obţinut din muncă şi din alte surse legale. Fiica mea prin natura veniturilor pe ultimii doi ani şi perspectiva pentru anii următori a putut să ia creditul pe 30 de ani. Aici e culpa, minciuna domnului Ponta. Fiica mea este cetăţean privat. Este ridicol să te gândeşti că face comisie de anchetă pentru un privat. Ai ceva cu privatele, reclami la parchet. Consultarea cu consilierul meu... ideea este dacă e bine să faci agricultură sau nu, şi că orice agricultor, el o să-ţi spună că e bine. Consultarea reală s-a făcut cu notari, cu actele care au fost confruntate”.

"Cred că domnul Traian Băsescu este într-unul din cele mai proaste momente ale vieţii sale politice. Povestea asta cu cele 300 de hectare cred că s-a transformat într-o mlaştină din care nu va mai ieşi, sunt convins de chestia asta, şi ce mai trage el din mlaştina aia de acolo, din hectarele supraevaluate şi plătite din banii de la o bancă de stat chiar nu mai are importanţă", a declarat duminică premierul la RTV, adăugând că preşedintele "şi-a dat" o casă din postura de primar, acum lucrurile sunt şi "mai evidente", după ce a obţinut un credit agricol în condiţii de neatins pentru alt cetăţean.

Traian Băsescu a mai precizat: „Vreau să-i spun plagiatorului mic că dacă are o bătălie politică, să o ducă cu mine, ca între bărbaţi, ca între oameni politici. Fiica mea, Ioana Băsescu, nu este angrenată în politică. Un om care încearcă să antreneze un notar până la urmă, care-şi vede de viaţa lui, de viaţa lui de zi cu zi, într-un scandal politic, trebuie să fie foarte degradat moral. Cred că este de teapa lui Sorin Roşca Stănescu. Plagiatorul Victor Viorel Ponta crede că în familia Băsescu se fac lucruri cum a văzut el în familia lui politică pe la mătuşa Tamara cu traista de plastic de un leu, te duci la bancă şi depui juma de milion de euro. Ăsta e stilul lor”.

Victor Ponta a răspuns reproşului preşedintelui că îi amestecă fiica într-o dispută politică: "Nu e vorba de fiică, e vorba de preşedinte.
Nu cunosc, nu am nicio problemă şi nu mă interesează familia domnului Băsescu. E subuman să te iei de familia adversarului politic, cum a făcut domnul Băsescu astă-vară când se lua de bona şi de copiii mei. Ceea ce trebuie să ştie românii e cum se foloseşte de funcţie în interese personale. Asta-i treaba unui consilier, să facă prospecţiuni pentru preşedinte? Dă telefon „nu-l schimba pe domnul de la CEC că am de luat un credit de acolo”. Atunci mi-a zis Chiţoiu, i s-a părut ceva ciudat. Apoi a venit chestia cu creditul. Poate e o coincidenţă (...)? Preşedintele îşi foloseşte funcţia numai pentru interese personale. E împotriva ideii de atribuţii prezidenţiale".

Potrivit premierului, Traian Băsescu l-ar fi sunat pe ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu căruia i-a solicitat să nu-l schimbe pe criterii politice pe şeful băncii, Radu Graţian Gheţea.

Schimbarea din funcţie a preşedintelui CEC Bank înainte de finele mandatului legal este considerată de şeful statului ca ”nejustificată” şi efectuată ”tot pe criterii politice”, ceea ce ar putea să ”creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”, mai declară purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

"Dacă preşedintele nu are nimic de ascuns, nu înţeleg nervozitatea, furia. De faptul că a devenit domnul preşedinte moşier, eu am aflat din presă. De atunci tot iese să ne explice că raţa împunge", a adăugat Victor Ponta.

Din schimbul de acuzaţii, reproşuri şi jigniri care a avut loc între preşedinte şi premier un lucru este clar: unul din cei doi minte, sau poate amândoi. Pe cine să creadă românii?

Ponta a explicat că Băsescu "avea faţa lui tipică de mincinos", şi "minţea de îngheaţă apele", în timp ce şeful statului l-a catalogat pe pe Victor Ponta „plagiator mincinos” „degradat moral”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor