URGENT / PAS: Trebuie îndeplinite condiţiile pentru debursarea celei de-a doua tranşe a asistenţei macrofinanciare din UE

Natalia Gavriliţa, Maia Sandu şi Igor Grosu
Natalia Gavriliţa, Maia Sandu şi Igor Grosu (unpaspentru.md)
Maria Maevschi
12.05.2020

Fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) cere fracţiunilor parlamentare să includă pe agenda Parlamentului proiectele de legi şi Hotărârile Parlamentului care să permită în regim de urgenţă îndeplinirea condiţiilor şi debursarea celor două tranşe din asistenţa macrofinanciară a Uniunii Europene, dar şi pentru a obţine resurse suplimentare prin alte programe, a precizat preşedintele PAS, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Guvernul s-a dovedit incapabil să atragă resurse financiare externe de la donatorii tradiţionali, s-a dovedit incapabil să negocieze un acord de împrumut cu Rusia. Consecinţele unei asemenea abordări iresponsabile le suportă cetăţenii, economia. La câteva săptămâni bune de când s-a început această criză, Guvernul încă nu a ajutat nici un agent economic.

Credem că este cazul ca fracţiunile din Parlament să se implice pentru a face posibilă debursarea acelor două tranşe din asistenţa macrofinanciară a UE, dar şi pentru a obţine resurse suplimentare prin alte programe. Asistenţa macrofinanciară expiră în luna iulie, iar asta înseamnă că cele două tranşe trebuie obţinute în regim de urgenţă. Vorbim despre 70 de milioane de euro care trebuie să ajungă la cetăţeni”, a explicat Sandu.

În context, politiciana a enumerat condiţiile care trebuie îndeplinite pentru ca cea de-a doua tranşă fie debursată:

  • Există o condiţie tehnică – adoptarea în lectura a doua a legii cu privire la sancţiuni în vederea combaterii spălării banilor.
  • Altă condiţie ţine de demonstrarea progresului în recuperarea banilor din furtul miliardului.
  • O altă condiţie importantă ţine de anularea legii cu privire la cetăţenie, moratoriul pe această lege fiind prelungit până pe 1 septembrie, însă această legea trebuie anulată.
  • Adoptarea reformei justiţiei şi a unui plan de acţiuni pentru această reformă.
  • Adoptarea legii cu privire la organizaţiile neguvernamentale. Această lege trebuie să fie aprobată în lectură finală.
  • Este necesar angajamentul public al Parlamentului pentru realizarea auditului extern la Consiliul Audiovizualului şi Consiliul Concurenţei.
  • Ultima condiţie pentru tranşa a doua este mai complicată, pentru că majoritatea parlamentară a încălcat această condiţie atunci când a numit noi membri la Consiliul Superior al Magistraturii fără să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia. Modul în care au fost numiţi membrii a fost criticat dur de către Comisia de la Veneţia. Singura soluţie pentru a depăşi situaţia este să se discute în regim de urgenţă cu Consiliul Europei, Comisia de la Veneţia pentru a se formula o nouă condiţie, în funcţie de situaţia actuală.

În context, ministrul Finanţelor în Guvernul Sandu, Natalia Gavriliţa, a precizat că în astfel de situaţii de criză, devine foarte importantă finanţarea pe plan internaţional şi, în special, accesarea împrumuturilor de la organizaţii care pot oferi împrumuturi la dobânzi mici şi pe o perioadă mai lungă de timp.

În context, preşedintele fracţiunii parlamentare PAS, Igor Grosu, a anunţat că va lua legătura cu liderii fracţiunilor parlamentare pentru ca legile enunţate să fie incluse în regim de urgenţă pe agenda parlamentară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor