Uraganul Dorian. „Dansul” fulgerelor care lovesc Bahamas - imagini de la NASA

Uraganul Dorian
Uraganul Dorian (screenshot tramite video NASA)

Uraganul Dorian a fost filmat de Staţia Spaţială Internaţională când lovea cu forţă Bahamas. Camerele de filmat din exteriorul laboratorului orbital au capturat furtuna de la o înălţime de 400 de kilometri în timp ce vântul izbea insulele cu o viteză de până la 350 de kilometri pe oră, cele mai puternice care au lovit vreodată Bahamas-ul de nord-vest.

Impresionează zecile de „flash-uri” albastre, fulgere care se descărcau în jurul a ceea din spaţiu pare un uriaş vârtej alb în mişcare.

National Hurricane Center (NHC) din Statele Unite a declarat că furtuna produce pagube catastrofale insulelor Abacos şi insulei Grand Bahama. În prezent, uraganul de categoria 5 se deplasează spre vest cu o viteză de 11 kilometri pe oră, ameninţând coastele din Florida.

Experţii avertizează însă că direcţia furtunii s-ar putea schimba. Între timp, sateliţii Suomi NPP de la NASA şi GOES-East de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), la solicitarea centrului NHC, au fotografiat ochiul uraganului de 43 de kilometri lăţime în timp ce se afla deasupra insulelor Abacos.