Epoch Times România

UPDATE: Rămas fără o majoritate parlamentară, Tsipras a demisionat

Premierul grec Alexis Tsipras.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.08.2015

UPDATE: Alexis Tsipras a anunţat, joi seara că îşi depune mandatul de premier, acţiunea sa deschizând calea spre alegeri anticipate, informeaza Reuters. Tsipras şi-a înaintat demisia preşedintelui, solicitând ca alegerile anticipate să se desfăşoare cât mai curând posibil.

„Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie şi-a atins limitele. Acum, poporul trebuie să se pronunţe. Voi, prin votul vostru, veţi decide dacă v-am reprezentat curajos în faţa creditorilor, dacă acest acord este de ajuns. (...) Voi încerca să obţin votul poporului grec pentru a conduce ţara şi pentru a continua programul nostru de guvernare. În scurt timp, îi voi prezenta preşedintelui demisia mea şi a Guvernului. Simt că am obligaţia morală de a mă prezenta evaluării poporului. Votul poporului va decide dacă acordul la care am ajuns cu creditorii ne poate scoate din criză", a declarat joi, Tsipras, citat de Gândul, într-un mesaj televizat

Potrivit unor surse, până la instalarea viitorului Guvern, funcţia de prim-ministru interimar va fi preluată de Vassiliki Thanou-Christophilou, actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

Data propusă pentru alegerile anticipate este 20 septembrie.

***

Premierul grec Alexis Tsipras a anunţat că îşi va prezenta în această seară demisia în faţa preşedintelui ţării, eliberând astfel drumul pentru desfăşurarea de alegeri anticipate pe 20 septembrie, conform unui oficial guvernamental, arată Fortune.com.

“Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie şi-a atins limitele. Acum, poporul trebuie să se pronunţe. Voi, prin votul vostru, veţi decide dacă v-am reprezentat curajos în faţa creditorilor, dacă acest acord este de ajuns”, a declarat Tsipras într-un mesaj televizat, conform Agerpres. “Suntem obligaţi să respectăm acordul, dar ne vom lupta să atenuăm consecinţele adverse", a adăugat el, subliniind că nu a obţinut acordul pe care şi l-a dorit, dar că acesta este cel mai bun în condiţiile date. Voi încerca să obţin votul poporului grec pentru a conduce ţara şi pentru a continua programul nostru de guvernare.”

Premierul grec şi-a pierdut majoritatea în Parlament după răzvrătirea unor legiuitori din partidul său de stânga, Syriza, care se opun acordului de salvare financiară (bailout) încheiat între Grecia şi creditorii săi internaţionali. Tsipras s-a aşteptat să fie pus în situaţia de a cere alegeri anticipate pentru a calma rebeliunea.

Mişcarea lui Tsipras are loc la o zi după ce Parlamentul german a aprobat cel de-al treilea bailout elen şi după ce ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că Atena ar trebui să aibă şansa “unui nou început”.

Sondajele de opinie sugerează că Tsipras este suficient de bine plasat pentru a câştiga un nou mandat pentru funcţia de premier, deşi s-ar putea să aibă nevoie de parteneri de coaliţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor