UPDATE: Protest la Guvernul RM. Veteranii de pe Nistru: Vrem demisia Guvernului Chicu, a lui Dodon şi alegeri anticipate

Protest al veteranilor de pe Nistru, la Guvern
Protest al veteranilor de pe Nistru, la Guvern (Epoch Times România)

UPDATE 15:30: În aceste momente centrul municipiului Chişinău este blocat de protestatari, aceştia plasându-se la cele două întersecţii care mărginesc Piaţa Marii Adunări Naţionale, str. Bănulescu Bodoni şi Puşkin. Astfel, zeci de automobile, inclusiv transportul public fiind nevoit să stea pe loc iar oamenii să se deplaseze pe jos.

Între timp, poliţiştii încearcă să negocieze cu protestatarii deblocarea celor două intersecţii, pentru a permite deplasarea transportului public, însă fără succes. „Vrem să vorbim cu un parlamentar, cu Dodon”, au declarat organizatorii, iar unul dintre combatanţi a punctat că „Rusia este un stat agresor”, notează UNIMEDIA.

***

UPDATE ora 14:15: După ce au spus clar că refuză să meargă la discuţii cu prim-ministrul Chicu fără participarea ei, în faţa protestatarilor a ieşit ministrul Apărării, Victor Gaiciuc care a punctat că „din 16 revendicări, o parte dintre ele au fost soluţionate, o altă parte se află în proces de soluţionare. Orice document care trebuie schimbat, necesită timp, nu se face într-o zi. S-a luat decizia să se ofere poliţa de asigurare celor care sunt şomeri, aproximativ 5000 de persoane care nu au bani sau loc de muncă”.

În ceea ce priveşte solicitarea demisiei Guvernului şi a ministrului de Externe Ciocoi, ministrul Apărării a precizat că nu ar fi nevoie de demisii. „Eu consider că cu cât mai des o să dăm demisia Guvernului, cu atât mai greu o să trăim. Nu trebuie să dăm demisia numai pentru că o pătură a societăţii este nemulţumită”, a comentat Gaiciuc.

***

UPDATE 13:40: Cinci reprezentanţi ai grupului de iniţiativă au fost invitaţi la discuţii cu prim-ministrul Ion Chicu la Guvern, însă este interzis ca presa să participe la întrevedere. Organizatorii au declarat că fără presă nu vor participa la discuţii, adăugând că Guvernul „este o insituţie publică. Toată lumea trebuie să cunoască calitatea discuţiilor. Legea cu privire la veterani vă obligă să informaţi. Faptul că nu permite reprezentanţii presei o calificăm drept 'viitoare tentativă de a tergiversa subiectul'”.

***

Update ora 13:30: Potrivit protestatarilor, zeci de poliţişti şi Batalionul cu destinaţie specială „Fulger” se află în spatele clădirii Guvernului. În context, menţionăm că unul dintre protestatari a făcut înconjurul clădirii executivului, pentru a arăta atmosfera de la faţa locului. Zeci de maşini şi autobuze de poliţie, furtune cu apă au fost observate în spatele instituţiei.

Întrebaţi pe cine apără, unul din poliţiştii din spatele Guvernului a răspuns că „îl apăr pe Chicu”. Batalionul cu destinaţie specială „Fulger”, echipaţi cu căşti şi scuturi, poliţişti, toţi sunt în jurul clădirii Executivului, relatează UNIMEDIA.

***

În contextul comemorării evenimentelor din 2 martie 1992 din Transnistria, care s-au marcat prin începerea războiului din stânga Nistrului, veteranii au organizat o acţiune de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului.

Aceştia au venit cu o petiţie pe care au încercat să o depună la Guvern, dar nu li s-a permis să intre în instituţie. Nemulţumiţi, protestatarii care scandau „Dodon la puşcărie”, „Jos Guvernul” şi „Hoţii”, au luat clădirea cu asalt, iar unul dintre protestatari a venit la eveniment cu un buzdugan în mâini, a spart geamurile de la o uşă a clădirii Executivului.

În continuare, mulţimea scandează „PD-PSRM, ciuma roşie”, făcând totodată apel la toţi cetăţenii să se alăture protestului din PMAN.

Unul din protestatari a afirmat că o parte dintre participanţii la eveniment s-ar afla în faţa Guvernului de dimineaţă, însă prim-ministrul Ion Chicu i-ar fi ţinut în hol, notează UNIMEDIA.

„Ne-a ţinut în hala (n.r. hol) din antreu, ne-a spus din cinci în cinci minute că vine. Nu a venit. Cine suntem noi? Noi am ieşit de acolo şi am venit aici. Noi am solicitat să iasă tehnocratul, noi am înaintat solicitare pe 10 februarie, nu am primit răspuns, astăzi am venit să mai solicităm o dată, nu prin anticameră. Vrem Demisia lui Ciocoi, demisia lui Greceanîi, pentru că nu a făcut nimic săptămâna trecută, nu a ţinut un minut de reculegere, demisia lui Chicu, la toţi”, a declarat protestatarul.

De menţionat este faptul că un număr mare de poliţişti au blocat intrarea în clădirea Guvernului, motiv pentru care veteranii le-au solicitat să se dea la o parte pentru a le permite să intre în instituţie, însă solicitările lor nu au fost auzite, aceştia neputând să-şi depună petiţia.

Solicitând ca premierul Republicii Moldova să le asculte revendicările, mulţimea a scandat „Chicu, ieşi afară!”. „Haideţi să blocăm intrările din ţară, să blocăm aeroportul, pentru ca ei să nu fugă. Aici sunt majoritatea veterani şi societatea civilă. Până seara trebuie toţi judecaţi. Vrem demisia Guvernului, demisia lui Dodon şi alegeri anticipate”, a subliniat unul dintre protestatari.

În acest moment participanţii la eveniment au coborât scările din faţa Guvernului şi au blocat Bulevardul Ştefan cel Mare, scandând „Trebuie să ne protejeze pe noi, nu pe Guvern. Poliţia apără călăii. Blocăm traseele!”, „Noi nu cedăm!”, „Să iasă în faţa fricosul de Chicu!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe