Declaraţia PAS şi PPDA privind comemorarea evenimentelor din 1992: Un conflict pe deplin consumat, dar menţinut de interesele unor oligarhi

Comemorarea celor căzuţi în războiul de pe Nistru
Comemorarea celor căzuţi în războiul de pe Nistru (gov.md)

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Igor Grosu a menţionat că în cadrul şedinţei Parlamentului de joi, 27 februarie, fracţiunile Platforma DA şi PAS au venit cu iniţiativa de a include în ordinea de zi declaraţia Parlamentului Republicii Moldova cu privire la comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992 în procesul de reintegrare teritorială a ţării.

„Majoritatea parlamentară a respins această iniţiativă. Este un gest regretabil şi o desconsiderare a acelor jertfe şi a contribuţiilor aduse de cetăţenii noştri care au luptat la Nistru”, a declarat Igor Grosu în cadrul unui briefing de presă, adăugând că cele două fracţiuni parlamentare vor face totuşi publică o declaraţie în acest sens.

„La 28 de ani de la tentativa de secesiune printr-un puci militar susţinut cu asistenţa militară de către Federaţia Rusă, conflictul transnistrean rămâne o rană necicatrizată pe trupul statului Republica Moldova.

Armistiţiul semnat de preşedinţii R.Moldova şi Federaţiei Ruse la Moscova la 21 iulie 1992 a îngheţat operaţiunile militare, dar nu a eliminat motivul original al tentativei de a submina independenţa RM prin reinventarea unei aşa-zise statalităţi transnistrene la Tiraspol, ca o agonie a statului sovietic.

Constatăm cu regret că cetăţenii RM din stânga Nistrului au fost făcuţi ostatecii unui regim xenofob, corupt şi autoritar, iar cetăţenii RM din dreapta Nistrului au achitat costurile unui război hibrid cu anexări de teritoriu şi ruinarea celei mai industrializate părţi ale economiei naţionale.

Politica de sponsorizare directă a regimului secesionist practicată de FR în această regiune a RM este însoţită de o politică agresivă de paşaportizare a populaţiei prin proceduri simplificate şi extrascurte de acordare a cetăţeniei ruse şi o campanie brutală de spălare a creierului şi rusificare a spaţiului public.

Continuă întărirea capacităţilor militare ale aşa-zisei armate transnistrene prin intermediul militarilor ruşi dislocaţi în mod ilegal fără acordul RM pe teritoriul regiunii secesioniste. Continuă echiparea şi integrarea aşa-zisei armate transnistrene ilegale în programele de operaţiuni militare ale districtului militar apusean al FR.

Regretăm că nu s-au înregistrat niciun fel de progrese la capitolul evacuării trupelor ruse de pe teritoriul RM, iar acţiunile Misiunii OSCE de la Chişinău au rămas haotice şi decuplate de cel mai important obiectiv declarat de Chişinău – demilitarizarea completă a regiunii transnistrene ca premiză pentru democratizarea şi reintegrarea acesteia în corpul politic al RM.

Este evident că locuitorii Transnistriei îşi doresc pace, bunăstare şi securitate, condiţii pe care doar RM le poate garanta la capătul reglementării acestui conflict. Circa 320 mii de locuitori ai Transnistriei, echivalentul a 80 la sută, sunt în acest moment cetăţeni ai RM, ceea ce confirmă că marea majoritate a locuitorilor aceste regiuni se bucură din plin de beneficiile cetăţeniei RM.

În contextul comemorărilor care se vor face în ajunul zilei de 2 martie, deputaţii Parlamentului RM declară cu toată fermitatea că numai extinderea plenară a legilor statului, aplicarea convenţiilor internaţionale la care face parte RM ca stat recunoscut internaţional asupra populaţiei şi teritoriului din stânga Nistrului, reprezintă singura opţiune realistă în vederea încheierii acestui conflict îngheţat.

Nu ar trebui să uităm de faptul că businessul transnistrean a devenit o parte inseparabilă a economiei RM, ca urmare a orientării exportului din regiune către UE. Aceasta este calea pe care putem merge împreună spre un stat de drept, democratic şi integru, o societate în care se respectă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, ferită de manifestări xenofobe, şovine ori rasiste.

Cetăţenii trebuie să rămână uniţi contra corupţiei, mafiei şi oligarhilor care au construit mecanisme de estorcare a veniturilor fabuloase din activităţi de contrabandă şi droguri, şarlatanii financiare şi furturi.

Poziţia noastră principială este că pacea de pe ambele maluri ale Nistrului se datorează nu atât aşa-zisei operaţiuni de menţinere a păcii, cât faptului incontestabil că acest conflict este pe deplin consumat, fiind menţinut numai de interesele unor oligarhii crispate şi militari nepoftiţi pe teritoriul unui stat necunoscut.

Deputaţii Parlamentului RM constată cu îngrijorare că prevederile acordului din 21 iulie 1992, au fost din start şi continuă să fie grav încălcate de regimul separatist. Este vorba de prevederile art.5 din acest acord care stipulează asigurarea neîntârziată a circulaţiei libere, realizarea căreia continuă să fie blocată în mod unilateral pentru a nu admite reintegrarea firească şi paşnică a RM.

Parlamentul RM îşi reconfirmă ataşamentul faţă de apelurile cu privire la criteriile de democratizare, demilitarizare a zonei transnistrene adoptate prin hotărârea nr 117 a Parlamentului din 10 iunie 2005.

Parlamentul RM nu va admite ca regimul din stânga Nistrului să încalce demonstrativ şi sistematic drepturile fundamentale ale locuitorilor din regiune în special al celor care deţin cetăţenia RM.

Parlamentul RM nu va admite că sub pretextul rezolvării problemelor oamenilor simpli RM să meargă pe calea cedărilor unilaterale care doar sporesc aroganţa capilor regimului separatist de la Tiraspol şi îndepărtează momentul reintegrării statului.

Parlamentul RM garantează lipsa oricăror tentative de aplicare a forţei din partea RM pe durata demontării structurilor ilegale şi demilitarizarea zonei din stânga Nistrului, respectarea plenară a drepturilor locuitorilor din zona de est a RM, inclusiv a dreptului la proprietatea privată.

Cerem retragerea necondiţionată a tuturor trupelor străine de pe teritoriul RM şi înlocuirea actualei misiuni de pacificare cu o misiune civilă sub egida unei organizaţii internaţionale. Solicităm comunităţii internaţionale susţinere în vederea demilitarizării regiunii transnistrene.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe