Uniunea Salvaţi România susţine protestele moldovenilor împotriva modificării sistemului de vot

Executivul de la Chişinău şi Preşedintele pro-rus Igor Dodon, generează false dispute geopolitice, afirmă USR care solicită autorităţilor de la Bucureşti să nu mai susţină o guvernare ce nu serveşte intereselor reale ale moldovenilor.
Protest la Chişinău împotriva schimbării sistemului de vot
Protest la Chişinău împotriva schimbării sistemului de vot (The Epoch Times România)

Partidul Uniunea Salvaţi România (USR) anunţă că îşi manifestă solidaritatea şi susţinerea faţă de cetăţenii Republicii Moldova care protestează împotriva modificării sistemului electoral. De asemenea, solicită Guvernului, Preşedinţiei şi Parlamentului României să nu abandoneze R. Moldova într-un moment atât de important şi să nu o trimită în sfera de influenţă a Rusiei, prin subvenţionarea unor falşi pro-europeni care nu respectă regulile minimale ale bunei guvernări, democraţiei şi statului de drept.

“Demersurile Partidului Democrat din Moldova nu corespund intereselor reale ale cetăţenilor R. Moldova, care se luptă cu sărăcia extremă. Republica Moldova este astăzi un stat capturat. Prin băncile şi sistemul de justiţie din R. Moldova au fost spălate 20 miliarde dolari, bani ai mafiei ruseşti, iar din sistemul bancar moldovenesc a dispărut 1 miliard de dolari. Pentru recuperarea banilor şi identificarea autorilor jafului nu au existat demersuri eficace ale justiţiei, deşi Guvernul de la Chişinău a asumat prin Acordul de Asociere încheiat cu UE implementarea unor reforme structurale”, se precizează într-un comunicat al formaţiunii politice.

În opinia USR, proiectele legislative menite să schimbe sistemul electoral votate în prima lectură la 5 mai 2017, într-o şedinţă fulger a Parlamentului de la Chişinău servesc intereselor grupului restrâns al deputaţilor Partidului Democrat din Moldova (PDM) cotat cu 2,6-4% în sondaje şi liderului acestuia, oligarhul Vlad Plahotniuc (rating negativ de 96-98%). Mai mult decât atât, USR atenţionează că în Parlamentul Republicii Moldova, majorităţile se crează prin şantaj şi prin cumpărare. Cei 22 deputaţi care au votat pentru ambele sisteme electorale au ignorat orice responsabilitate faţă de cetăţenii care i-au ales.

“După ce au capturat instituţiile statului, au încercat să denigreze în mass media aservită societatea civilă autentică şi au intimidat jurnalişti de investigaţie, falşii pro-europeni din jurul PDM organizează acum un asalt final asupra regimului politic din R. Moldova. Schimbarea sistemului electoral reprezintă unica şansă ca aceştia să rămână la putere şi după alegerile din 2018. Implementarea unui nou tip de scrutin are totodată menirea de a limita accesul opoziţiei politice autentic pro-europene în Parlament”, a punctat formaţiunea politică din România.

USR notează că în aceste zile, mai mult ca oricând R. Moldova are nevoie de sprijin de la Bucureşti iar un prim demers în acest sens ar fi suspendarea ajutorului financiar pe care România s-a angajat sa îl ofere R. Moldova, având în vedere că la 15 mai 2017 şi Parlamentul European a votat pentru amânarea acordării împrumutului de 100 milioane euro asistenţă financiară pentru R. Moldova, ca urmare a deciziei majorităţii parlamentare de a schimba sistemul electoral şi a asaltului organizat asupra instituţiilor de justiţie, presă şi a organizaţiilor neguvernamentale. “Un al doilea demers pe care UE, dar şi România trebuie să-l facă este să evite să se lase antrenate în falsele dispute geopolitice dintre Guvernul de la Chişinău şi Preşedintele pro-rus Igor Dodon, care de fapt îşi împart rolurile într-o regie perfectă.”

În 2017 se împlinesc 10 ani de când România a devenit membru al unei comunităţi democratice şi prospere - Uniunea Europeană, subliniază USR, menţionând că în cei 10 ani, România s-a schimbat profund şi a excelat ca membru al Uniunii prin determinarea instituţiilor de justiţie şi a românilor care luptă împotriva corupţiei însă eforturile europene ale României nu vor fi complete până când R. Moldova nu i se va alătura în Uniunea Europeană.

Amintim că o parte a societăţii civile din R. Moldova, în cadrul unei conferinţe de presă s-a arătat împotriva modificării sistemului electoral, prin trecere la cel mixt declarând că Partidul Democrat încearcă să transforme Moldova într-o dictatură în inima Europei, de aceea au chemat moldovenii să protesteze pe 11 iunie în scuarul Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe