Date statistice:Numărul copiilor în R. Moldova este în descreştere continuă

Date statistice oficiale arată că numărul copiilor din RM rămaşi fără ocrotire părintească este în creştere, cauza fiind plecarea peste hotare a părinţilor, iar pe parcursul ultimilor cinci ani natalitatea s-a redus considerabil.
Copii din R. Moldova
Copii din R. Moldova (facebook.com)

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor, Biroul Naţional de Statistică (BNS) relatează despre situaţia minorilor din Republica Moldova în anul 2016, menţionând că numărul copiilor este în descreştere continuă, iar al celor rămaşi fără ocrotire părintească este în creştere. Deşi în cazul infracţiunilor săvârşite de minori se înregistrează o scădere, încălcările pe care le comite această categorie de persoane cel mai des sunt furturile, jafurile şi actele de huliganism. De asemenea, instituţia punctează că gospodăriile cu copii au venituri mult mai mici decât cele fără copii.

”La 1 ianuarie 2017, numărul copiilor în Republica Moldova a constituit 681,3 mii sau fiecare a cincea persoană este în vârstă de până la 18 ani comparativ cu anul 2012 când erau 727,2 mii copii. Rata natalităţii în 2016 a constituit 10,5 născuţi-vii la 1000 locuitori. Nivelul natalităţii în localităţile rurale (11,8‰) se menţine mai înalt decât în localităţile urbane (8,8‰). Din numărul copiilor născuţi-vii, 51,6% au fost băieţi, raportul de masculinitate fiind de 107 băieţi la 100 fete. Nivelul natalităţii extraconjugale rămâne a fi înalt, ponderea copiilor născuţi în afara căsătoriei fiind de 22 la sută”, confirmă BNS potrivit unui comunicat de presă.

Numărul copiilor rămaşi fără ocrotire părintească este în creştere, principala cauză fiind plecarea peste hotare a părinţilor, raportează BNS, precizând că potrivit datelor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în anul 2016 au fost luaţi în evidenţă 4448 copii rămaşi fără îngrijire părintească, ceea ce este cu 6,6% mai mult faţă de anul precedent. Fiecare al treilea copil are vârsta de 7-10 ani (30,8%), iar 76,2% sunt copii din mediul rural.

Printre principalele motive de stabilire a statutului de copil rămas fără ocrotire părintească este plecarea peste hotare a unicului sau ambilor părinţi (60,6% din copii), decăderea din drepturi părinteşti (10,6%), ambii/unicul părinte decedat (8,1%) şi alte motive prin care părinţii nu sunt decăzuţi din drepturi, dar au survenit alte cauze, cum ar fi neîndeplinirea obligaţiilor părinteşti (8,8%), lipsa condiţiilor de trai (5,0%).

Rata de cuprindere a copiilor în învăţământul preşcolar este în creştere. Astfel, în anul 2016, în Moldova au funcţionat 1469 instituţii de învăţământ preşcolar, numărul acestor instituţii fiind mai mare cu 3,6% comparativ cu anul 2012. În acest context, numărul copiilor din învăţământul preşcolar, de asemenea, a marcat o tendinţă de majorare în ultimii ani, înregistrând către sfârşitul anului 2016 cifra de 150,2 mii. Rata de cuprindere în anul 2016 a atins nivelul de 86,5%, în special s-a majorat în mediul urban cu 7,4 puncte procentuale.

Veniturile gospodăriilor casnice cu copii sunt substanţial mai mici decât veniturile gospodăriilor fără copii. În medie, în anul 2016 veniturile disponibile ale gospodăriilor cu copii au constituit 1741,1 lei lunar pe o persoană, fiind în creştere cu 35% faţă de anul 2012. Pe măsura creşterii numărului de copii în gospodărie descreşte şi valoarea medie a veniturilor, de la 1959,7 lei lunar în cazul gospodăriilor cu 1 copil, până la 1169,2 lei în cazul celor cu 3 şi mai mulţi copii.

Conform opiniei gospodăriilor cu copii, circa 78 la sută din acestea consideră că în anul 2016 nu au intervenit schimbări majore în nivelul de bunăstare al acestora, comparativ cu anul precedent; circa 7% au menţionat că trăiesc mai bine, iar 15% consideră că situaţia s-a înrăutăţit. Pentru necesităţile minime ale gospodăriei, conform aprecierilor respondenţilor ar fi suficientă suma de 1624 lei lunar pe o persoană. Totodată, pentru un trai decent a fost menţionat necesarul de 3093 lei în medie pe o persoană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe