Partidul Acţiune şi Solidaritate din Moldova a sărbătorit copilăria printr-un marş cu genericul „Taci şi mănâncă”

Marş spre Guvern de Ziua Internaţională a Copiilor
Marş spre Guvern de Ziua Internaţională a Copiilor (PAS)

De Ziua Internaţională a Copiilor, Partidul Acţiune şi Solidaritate a sărbătorit copilăria, cerând de la guvernanţii moldoveni să respecte drepturile copiilor, inclusiv să le asigurare o alimentaţie sănătoasă în instituţiile de învăţământ şcolar şi preşcolar. Copiii au dreptul la fericire, la joacă, la educaţie de calitate şi la o viaţă sănătoasă, consideră Organizaţia de Femei a PAS şi PAS Youth, cei care au organizat de 1 iunie un marş sub genericul „Taci şi mănâncă”, împotriva inacţiunii statului în ceea ce priveşte asigurarea unei alimentaţii de calitate şi tragerea la răspundere a celor care pun în pericol sănătatea copiilor.

Cele câteva zeci de persoane participante la eveniment au mers din faţa magazinului UNIC spre Guvern, unde au depus o petiţie cu următoarele solicitări:

1. Asigurarea transparenţei în dosarul intentat de CNA cu privire la trucarea licitaţiilor de achiziţii de alimente pentru grădiniţele din Chişinău.

2. Amendarea legislaţiei în vigoare în vederea asigurării drepturilor părinţilor de a monitoriza calitatea alimentaţiei din instituţiile de învăţământ.

3. Creşterea salariului bucătarilor până la salariul minim pe economie.

4. Creşterea în mod corespunzător a normelor financiare alocate pentru organizarea alimentaţiei copiilor şi elevilor.

„Totodată, informăm că PAS îşi rezervă dreptul de a organiza o campanie naţională de colectare de semnături în cazul în care nu vor fi implementate revendicările”, se arată într-un comunicat PAS.

Preşedinta asociaţiei „Părinţi Solidari”, Ala Revenco a menţionat că „toţi cei care sunt implicaţi în sistemul de alimentaţie a copiilor să-şi facă treaba bine şi cu responsabilitate, să nu fie nevoiţi părinţii să-i verifice şi să telefoneze peste fiecare câteva zile să le atragă atenţia că în meniu nu e ceva bine. Venim nu o solicitare către guvern, de a include în instituţiile preşcolare o prevedere care să permită părinţilor să organizeze structuri de control pentru a putea participa la verificarea calităţii alimentaţiei”.

Liliana Nicolaescu-Onofrei, vicepreşedinte PAS consideră că în ziua de 1 iunie, autorităţile, şi nu numai, ar trebui să se gândească nu numai la organizarea de distracţii pentru copii, dar şi la problemele care îi afectează, cum ar fi alimentaţia în grădiniţe, care a devenit subiect de scandal încă din noiembrie anul trecut. „Credem că nu este corect ca atunci când minimul de existenţă în Republica Moldova este de circa 1.800 de lei, un bucătar din grădiniţă să primească doar 1.200 de lei”, a adăugat Onofrei.

Iulia Nazaria, una din mămicile prezente la marş, a afirmat că şi-a pierdut încrederea în guvernanţii moldoveni şi că nu mai crede că vocea părinţilor prezenţi la marş va fi auzită. Totodată, aceasta a venit cu un mesaj pentru părinţi, cerându-le să verifice singuri calitatea alimentelor care sunt aduse la grădiniţe. „Doar prin implicare vom avea copii sănătoşi”, a punctat Nazaria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe