"Unirea, obiectiv naţional!" - Marş pentru Basarabia în Bucureşti (Video)

Marş pentru Basarabia, Bucureşti, 12 octombrie 2014
Marş pentru Basarabia, Bucureşti, 12 octombrie 2014 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times

Peste 5000 de persoane au luat parte duminică la cea de a treia ediţie a Marşului pentru Basarabia. Miilor de bucureşteni care au scandat pentru unirea României cu Moldova soră li s-au alăturat şi numeroşi basarabeni, veniţi de peste Prut.

"Solidaritate cu Basarabia” a fost mesajul transmis de participanţii la ampla manifestaţie organizată de Platforma Acţiunea 2012, ce a început în jurul orei 14.

Participanţii s-au întâlnit pe Şoseaua Kiseleff, în dreptul Muzeului Ţăranului, de unde au pornit pe traseul Şoseaua Kiseleff - Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Strada Franceză - Piaţa Sfântul Anton. Din mii de piepturi au răsunat scandări: „Basarabia e România!”, "România Mare, în vechile hotare!”„Rusia nu uita, Basarabia nu-i a ta!”, "Unitate naţională!" "Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!"

Pe străzile Capitalei au fluturat sute de steaguri iar numeroşi participanţi la marş au avut tricolorul pictat pe obraz. Pe un steag tricolor uriaş, purtat de tineri, a fost scris mesajul "Noi am ales deja" în timp ce pe numeroase pancarde se putea citi "Unirea, obiectiv naţional!"

La finalul manifestaţiei a fost lansat un apel către candidaţii la alegerile din luna noiembrie, politicienilor care aspiră la cea mai înaltă funcţie în stat cerându-li-se acţiuni pentru unire şi pentru compatibilizarea sistemelor administrative. În actualul context geopolitic, cu o Rusie încercând să-şi reconstruiască influenţa în fostul spaţiu sovietic, singura şansă pentru Republica Moldova este unirea cu România, au explicat organizatorii:

,,Suntem martorii unei agresiuni nedisimulate a Rusiei în spaţiul ex-sovietic. Singura şansă a Basarabiei de a evita soarta Ucrainei este unirea cu România. Cerem factorilor decizionali din ambele state accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova în România”, a declarat George Simion, reprezentantul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, organizatoare al manifestaţiei.

Apelul/proclamaţia citită în punctul terminus al marşului - Piaţa "Sfântul Anton" din Centrul Vechi urmează să fie trimisă Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului şi celor 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale din noiembrie, au declarat organizatorii.