Un nou studiu susţine că poluarea a dus la seceta africană


O turmă de vaci paşte în 11 mai 2012 pe un câmp afectat de secetă în satul Mbelogne, Senegal.
O turmă de vaci paşte în 11 mai 2012 pe un câmp afectat de secetă în satul Mbelogne, Senegal. (Mamadou Toure BEHAN / AFP / GettyImages)

Deceniile de secetă din Africa Centrală ar putea să fi avut o cauză surprinzătoare, conform unei noi cercetări care provoacă noţiunea că seceta a fost declanşată în principal de practicile agricole deficitare şi a păşunatului excesiv.

Cercetarea, făcută de Universitatea din Washington, arată faptul că seceta a fost cel puţin parţial cauzată de poluarea din Emisfera Nordică.

Cercetătorii au declarat că aerosolii încărcaţi cu suflaţii proveniţi de la fabricile cu cărbune din anii ‘60 până în anii ‘80 de fapt au încetinit încălzirea în Emisfera Nordică comparativ cu cea Sudică. Acest lucru a generat o mutare a centurii de ploi tropicale mai la sud, departe de regiunea Sahel, ceea ce a dus în cele din urmă la secarea Lacului Ciad, care a fost folosit pentru irigarea culturilor din zonele înconjurătoare.

“Noi credem că oamenii ar trebui să ştie că aceste particule nu numai că poluează aerul la nivel local dar ele au şi aceste efecte climatice de durată”, conform autoarei principale a studiului, Yen-Ting Hwang, doctorandă în ştiinţe atmosferice la Universitatea din Washington.

Co-autorul raportului, Dargan Frierson, profesor asociat în ştiinţe atmosferice la Universitatea din Washington, a spus că “oamenii au crezut că o mare parte din acea secetă s-a datorat practicilor agricole greşite şi a deşertificării. Dar în ultimii 20 şi ceva de ani noi am realizat că acea teorie a fost destul de greşită şi că tiparele oceanice şi atmosferice la scara mare sunt mult mai puternice în termeni ai modelării locului unde vor cădea ploile.”

Cercetătorii au studiat de asemenea ploile din alte locuri la marginea nordică a centurii de ploi tropicale precum nordul Indiei şi America de Sud. Aceste zone au experimentat de asemenea ploi mai puţine în timpul anilor ‘70 şi ‘80. Între timp, zonele de la marginea sudică a centurii de ploi tropicale, precum nord-estul Braziliei şi Marile Lacuri Africane, au văzut o creştere a ploilor.

Cercetătorii au analizat de asemenea 26 de modele climatice folosite de Panoul Interguvernamental asupra Schimbării Climatului şi au descoperit că aproape toate modelele au prezentat o oarecare deplasare înspre sud a ploilor şi că încălzirea încetinită din Emisfera Nordică a fost “cauza primară” pentru această situaţie.

“Una dintre strategiile noastre de cercetare este să mărim scara de cercetare”, a spus Hwang. “În loc să studiem ploile [doar] într-un anumit loc, noi încercăm să căutăm tiparele la scara mai mare.”

Studiul a arătat că măsurile luate de SUA şi Europa în anii ‘60 şi anii ’70 pentru a reduce emisiile şi a ridica calitatea aerului au început să îmbunătăţească situaţia în Sahel. Deşi zona încă este lovită de secete pe termen scurt, “seceta pe termen lung a început să se vindece în anii 1980” deoarece ploile au început din nou să se deplaseze spre nord, conform cercetării.

“Noi am fost capabili să facem un bine pentru noi, care de asemenea a ajutat oamenii de peste tot”, a spus Frierson.

Hwang spune că este o tendinţă care probabil va continua.

Deşi în atmosferă se adună niveluri tot mai ridicate de gaze cu efect de seră, totuşi, Hwang a spus că Emisfera Nordică se va încălzi mai rapid decât cea Sudică deoarece există mai mult pământ.

“Nu este încă foarte clar ce se va întâmpla”, a spus ea. “Vor avea loc unele schimbări în ploile tropicale şi majoritatea modelelor prezic o deplasare către nord.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură