Unde să nu punem mâinile în avion. Clasament al suprafeţelor ce conţin cele mai multe bacterii

Interiorul unui avion
Interiorul unui avion (news.com.au)

Spaţii închise, curent de aer, flux continuu de oameni: aeroporturile şi aeronavele reprezintă un teren foarte fertil pentru principalele bacterii. Dar care sunt cele mai murdare locuri din interiorul unui avion? Site-ul Travelmath.com a trimis un microbiolog pentru a colecta un număr de 26 de probe de pe cinci aeroporturi din SUA şi patru zboruri din cele două mari companii aeriene americane (fără să specifice care sunt). Iată ce a descoperit:

Pe primul loc detaşat se află măsuţa pliabilă

Măsuţa pliabilă pe care se consumă mâncarea este în mod absolut cea mai murdară suprafaţă şi plină de bacterii: în clasament numără 2.155 de "unităţi formatoare de colonii" (UFC), o măsură utilizată pentru a număra potenţialele bacterii. De asemenea, este cel mai periculos loc: deoarece bacteriile pot trece direct la nivelul gurii, astfel încât sfatul este de a evita absolut orice aliment care intră în contact cu suprafaţa mesei.

Butonul pentru apa de băut

Pe al doilea loc, ca număr de bacterii, se află butonul care se apasă pentru apa de băut, ca la fântână, în aeronavele unde acestea există: 1.240 UFC. Vestea bună pentru toată lumea este că, deşi studiul nu a specificat ce tipuri de bacterii au fost găsite, Travelmath.com a asigurat că toate cele 26 de probe testate au avut rezultate negative pentru prezenţa bacteriilor coliforme fecale, cum ar fi E. coli, cel mai periculos şi potenţial infecţios.

Aerul condiţionat

Chiar şi ventilatorul mic de aer situat deasupra scaunului poate conţine germeni: pus în funcţiune, numărul de bacterii începe să coboare în mod semnificativ: 285 UFC.

Toaletă

Butonul de apăsat pentru a trage apa în closet este pe locul al patrulea, cu 265 UFC.

Centura de siguranţă

În clasament, la mică distanţă de butonul de la closet, se situează cataramele centurii de siguranţă, cu 230 UFC, cu siguranţă subestimate.

Mânerul uşii de la toaletă

În mod incredibil ultimul loc este ocupat de mânerul de blocare a uşii de la toaletă: 70 UFC.

Numărul de UFC (relativ) scăzute pe toate suprafeţele din baie - spune site-ul Travelmath.com - depinde probabil de faptul că toaletele sunt în mod constant curăţate, cu termene clar definite, spre deosebire de restul aeronavei, cum ar fi suprafeţele meselor pliabile, orificiile de ventilaţie sau centurile de siguranţă.

Mai multe informaţii: Travelmath.com , CNN