Un proiect NASA confirmă studii preliminare: călătoriile în spaţiu pe termen lung schimbă 7% din gene


Gemenii Scott şi Mark Kelly
Gemenii Scott şi Mark Kelly (NASA)

Noile rezultate ale proiectului Twins Study de la NASA care a studiat timp de un an doi astronauţi gemeni, Mark şi Scott Kelly, primul aflat pe Pământ celălalt la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI), clarifică „gena spaţială” la care s-a făcut referire în 2017.

Cercetătorii relatează că 93% din genele lui Scott Kelly au revenit la normal - comparativ cu cele ale fratelui său Mark rămas pe Pământ - după aterizare. Restul de 7% indică posibile modificări pe termen lung ale genelor legate de sistemul imunitar, repararea ADN-ului, reţelele de formare a oaselor, hipoxia şi hipercapnia.

Prin măsurarea unui număr mare de metaboliţi, citokine şi proteine, cercetătorii au descoperit că zborurile spaţiale sunt asociate cu stresul cauzat de lipsa de oxigen, creşterea inflamaţiilor şi schimbări drastice în substanţele nutritive care afectează expresia genelor.

După revenirea pe Pământ, Scott a început procesul de readaptare la gravitaţia Pământului. Majoritatea schimbărilor biologice pe care le-a experimentat în spaţiu s-au întors repede la starea înregistrată prealabil. Unele schimbări s-au întors la normal în câteva ore sau zile de la debarcare, în timp ce altele au persistat şi după şase luni, raportează NASA.

Telomerii lui Scott (o porţiune de ADN repetitiv situată la capătul fiecărui cromozom liniar la majoritatea organismelor eucariote şi a unor procariote, care se scurtează pe măsură ce se înaintează în vârstă) au devenit semnificativ mai lungi în spaţiu. Această descoperire a fost prezentată deja în 2017, echipa verificând schimbarea neaşteptată prin teste multiple şi probe genomice. Mai mult, noua descoperire constă în faptul că majoritatea acestor telomeri s-au scurtat la două zile după revenirea lui Scott pe Pământ.

Creşterea duratei standard a misiunii Staţiei Spaţiale Internaţionale de la şase luni la un an, nu a produs scăderi semnificative ale performanţei cognitive a lui Scott în timpul zborului şi nu s-au observat schimbări nici în raport cu fratele său geamăn, Mark, aflat pe Pământ.

Cu toate acestea, după zbor a fost raportată o scădere mai accentuată în viteză şi precizie, probabil datorită expunerii din nou şi readaptării la gravitaţia Pământului, precum şi a programului strict la care a fost supus Scott după misiunea sa.

Articol de referinţă: NASA Twins Study Confirms Preliminary Findings, Twins Study