Un practicant Falun Gong din Taiwan a fost arestat în China

Zhong Yuan & Chen Zhen
26.06.2012

TAIPEI, Taiwan - Un om de afaceri şi practicant Falun Gong din Taiwan a fost răpit de către forţele chineze de securitate, săptămâna trecută, familia sa pornind pe mica insulă o campanie pentru a atrage atenţia politicienilor şi mass-mediei despre acest caz.

Zhong Dingbang a plecat din Taiwan pe 15 iunie, urmând să efectueze o vizită de trei zile rudelor din Ganzhou, China. El trebuia să se întoarcă acasă pe 18 iunie, dar nu a mai făcut-o. Telefonul său este deconectat.

Rudele soţiei lui Zhong din China continentală, au aflat că forţele interne de securitate l-au răpit. Reprezentanţi ai forţelor de securitate au afirmat că au nevoie de el pentru a-i "ajuta cu o anchetă privind Falun Gong", o practică spirituală paşnică persecutată necruţător de autorităţile chineze, începând cu anul 1999.

Zhong are 53 de ani şi deţine un master în inginerie. El obişnuia să călătorească în China pentru afaceri şi pentru a-şi vedea rudele.

"Guvernul taiwanez trebuie să ceară Partidului Comunist să-l elibereze pe tatălui meu din arest!" a scris fiica sa, Zhong Ai, într-o scrisoare ce a circulat rapid on-line.

Cu toate acestea, confruntarea cu monstrul comunist de peste strâmtoare nu este punctul forte al actualului preşedinte taiwanez, Ma Ying-jeou.

Totuşi, parlamentarii îl presează în această chestiune. Parlamentarul Yu Emi-Nu s-a întâlnit cu doamna Zhong şi cu Zhong Ai la biroul său legislativ din Yuan, unde au ţinut recent o conferinţă de presă. Ei au discutat despre persecuţia împotriva Falun Gong din China şi despre cei 25 ani de căsătorie ai doamnei Zhong.

Zhong Ai, fiica ei, a declarat că deşi nu practică Falun Gong, crede că această practică "îi învaţă pe oameni să fie mai buni... este o practică spirituală bună ce a adus pace şi armonie în familia noastră".

"Nu este aşa cum o descrie partidul comunist", a adăugat ea.

Theresa Chu, un avocat care reprezintă de multe ori practicanţii Falun Gong şi care a depus plângeri penale pentru genocid şi tortură împotriva unor oficiali chinezi, crede că Zhong se află probabil în prezent în mâinile Biroului 610, o puternică agenţie de poliţie extrajudiciară, înfiinţată cu misiunea de a "eradica" Falun Gong din China, folosind orice mijloace necesare.

Parlamentarul Yu a subliniat că acordul de asistenţă judiciară reciprocă, semnat de ambele părţi ale strâmtorii, prevede raportarea locului şi a motivului pentru reţinerea unui cetăţean taiwanez. Este neclar dacă partea continentală va furniza aceste detalii în cazul de faţă. Practicanţii Falun Gong, persecutaţi şi calomniaţi de regimul comunist, sunt trataţi în China fără a se respecta vreo lege în vigoare.

Cu toate acestea, există câteva precedente încurajatoare în cazuri de acest gen. De exemplu, detenţia practicantului Falun Gong, Lin Xiaokai, în 2003, a fost rezolvată la nivel prezidenţial, potrivit parlamentarului Cheng Li-chiun. "Cerem Partidului Comunist să îl elibereze necondiţionat pe Zhong Dingbang şi să permită revenirea lui în Taiwan, pentru a se reuni cu familia sa", a spus Cheng.

Din 1998 până în 2009, 14 practicanţi Falun Gong din Taiwan au fost persecutaţi în timp ce vizitau China, toţi efectuând anumite perioade de detenţie, dar fiind eliberaţi înainte de terminarea sentinţelor lor.

Printre ei s-a aflat şi Li Xinju, care a fost forţat să devină spion de forţele chineze de securitate. Li a trebuit să colecteze informaţii cu privire la practicanţii Falun Gong din lume şi alegerile din Taiwan, informaţii ce urmau a fi utilizate ulterior de comunişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor