Promovarea drepturilor omului într-o Chină în tranziţie

David Matas, avocat canadian de drepturile omului nominalizat pentru Preminul Nobel pentru Pace.
David Matas, avocat canadian de drepturile omului nominalizat pentru Preminul Nobel pentru Pace. (Matthew Little / The Epoch Times)

Bo Xilai a fost un favorit al comunităţii canadiene de afaceri. Pentru Consiliul de Afaceri Canada - China, Bo Xilai a fost cel mai bun prieten. Misiunile comerciale canadiene din China considerau foarte important să îl întâlnească pe Bo. Prim-ministrul Stephen Harper, când a vizitat China în acest an, s-a abătut din drum pentru a se întâlni cu Bo Xilai, pe 11 februarie.

Pe 2 februarie în acest an, Wang Lijun, primarul adjunct şi şeful de poliţie din Chongqing, a fost retrogradat. Patru zile mai târziu, el a vizitat consulatul american din Chengdu o zi întreagă. Când a ieşit din consulat, securitatea chineză l-a arestat. Pe 15 martie, Bo Xilai şi-a pierdut poziţia de secretar general al partidului comunist din Chongqing, iar pe 10 aprilie, a fost suspendat din Biroul Politic.

Aceste schimbări au generat o mulţime de zvonuri, speculaţii şi analize, dar au şi surprins pe multă lume. Eu sunt un avocat cu cabinetul particular în Winnipeg. Nu sunt un membru al vreunui departament de studii chineze de la vreo universitate. Nu sunt un diplomat care spionează pentru China. Nu sunt un jurnalist care relatează despre situaţiile din China. Totuşi, atunci când aceste evenimente au avut loc, probabil că nimeni nu a fost mai surprins decât mine.

Ştiam despre Bo Xilai. Nu l-am întâlnit niciodată, dar ştiam cine era. Eu eram un avocat ce apăra o victimă a torturii într-un proces împotriva lui, în Ontario. Alte procese similare au avut loc în întreaga lume, iar în călătoriile mele m-am întâlnit cu alţi reclamanţi care l-au dat în judecată pe Bo Xilai şi cu avocaţii acestora.

O femeie din Washington DC, care a folosit pseudonimul Annie, a declarat pentru The Epoch Times într-un articol publicat în ediţia din 17 martie 2006, că fostul ei soţ a recoltat cornee de la practicanţii Falun Gong, în spitalul Sujiatun, în perioada 2003 - 2005. Annie a declarat că şi alţi medici de la acelaşi spital au recoltat alte organe de la aceste victime, că practicanţii Falun Gong erau ucişi în timpul recoltării şi că trupurile lor erau arse.

Falun Gong este o practică spirituală chinezească antică actualizată, un amestec de tradiţii spirituale antice şi exerciţii fizice chineze, care a început să fie prezentă în public în 1992 prin învăţăturile lui Li Hongzhi. În 1999, liderul Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, s-a simţit ameninţat de popularitatea pe scara largă şi în creştere a Falun Gong, şi a influenţat partidul să interzică practica.

Interviul lui Annie a condus la o controversă cu privire la veridicitatea afirmaţiilor sale. Guvernul Chinei, cum era de aşteptat, a negat tot ceea ce a spus ea. Coaliţia pentru Investigarea Persecuţiei împotriva Falun Gong, un ONG din Washington DC, ne-a cerut lui David Kilgour şi mie să investigăm afirmaţiile sale, iar noi am fost de acord.

Sujiatun este un cartier din oraşul Shenyang. Shenyang este un oraş din provincia Liaoning.

Bo Xilai este un prinţişor. Tatăl său a fost vice-premier al Chinei. Bo a fost numit primar al oraşului Dalian din provincia Liaoning, între 1993 - 2001. El a fost numit secretar adjunct al Partidului Comunist Chinez pentru provincia Liaoning în 2000. Din februarie 2001 până în februarie 2004, a fost guvernatorul provinciei Liaoning.

În timp ce s-a aflat în Liaoning, Bo şi-a creat o reputaţie de lider brutal al persecuţiei împotriva Falun Gong. Perioada în care soţul lui Annie a lucrat la spitalul din Sujiatun şi perioada în care Bo Xilai a fost guvernator al provinciei în care se afla spitalul s-au suprapus.

În februarie 2004, Bo a plecat la Beijing, unde a devenit ministru al comerţului. Cât timp a fost ministru al comerţului, el a călătorit în jurul lumii pentru a promova comerţul internaţional cu China şi investiţiile în China. Călătoriile sale le-au dat victimelor posibilitatea de a intenta procese împotriva sa, pentru rolul său în persecuţia împotriva Falun Gong din provincia Liaoning. În 13 ţări diferite au fost intentate procese împotriva sa, inclusiv cel în care sunt implicat şi eu.

Consulatul american din Shanghai a scris în decembrie 2007 către Departamentul de Stat din Washington: "Gu [profesorul Gu de la Nanjing] a constatat că Bo dorea să fie promovat în poziţia de vice-premier. Cu toate acestea, premierul Wen a fost împotriva promovării, citând numeroasele procese intentate împotriva lui Bo în Australia, Spania, Canada, Anglia, Statele Unite ale Americii şi în altă parte, de către membrii Falun Gong. Wen a susţinut cu succes că expunerea negativă internaţională a lui Bo l-au făcut un candidat nepotrivit pentru a reprezentă China la nivel internaţional."(1)

Bo a devenit un membru al Biroului Politic şi a plecat de la ministerul comerţului din Beijing pentru a deveni lider al Partidului Comunist din Chongqing, în noiembrie 2007.

Din 2003 până în 2008, Wang Lijun a fost şef al Centrului de Cercetare Psihologică al Biroului Securităţii Publice (OSPRC) din oraşul Jinzhou, provincia Liaoning. El a efectuat cercetări privind o metodă de execuţie prin injecţie, care ar permite prelevarea de organe pentru transplanturi, înainte ca persoana să fi murit din cauza injecţiei. El a efectuat cercetări suplimentare pentru a preveni ca pacienţii care au primit organe de la prizonierii injectaţi să sufere de pe urma efectelor adverse ale medicamentelor injectate.

În septembrie 2006, el a primit Premiul Fundaţiei Guanghua pentru o Contribuţie Specială în Inovare Ştiinţifică şi Tehnologică pentru cercetările sale şi testarea acestei metode de injecţie letală. În discursul său de acceptare, el a vorbit despre "miile" de cazuri de transplant de organe la faţa locului de la prizonierii injectaţi, la care el şi personalul său au participat. El a spus că "a vedea pe cineva cum este ucis şi a vedea cum organele acestei persoane sunt mutate în corpurile altor persoane este profund emoţionant", o observaţie demnă de Josef Mengele.

Wang a lucrat sub Bo în provincia Liaoning, în 2003 şi 2004. În 2008, la scurt timp după ce Bo a fost mutat de la Beijing la Chongqing, Bo l-a adus pe Wang în provincia Liaoning. Wang a ocupat diferite poziţii în materie de securitate publică în Chongqing, iar în 2011 a devenit vice-primar al oraşului sub Bo.

China are două structuri paralele de putere: o structură a Partidului Comunist şi o structură de stat. Structura partidului reglementează structura de stat. Fiecare poziţie de stat la nivel superior şi inferior, în centru şi în regiuni, are o poziţie paralelă în partid. Organul de partid este cel care instruieşte organul paralel de stat.

La vârf, cele două structuri se întâlnesc în aceeaşi persoană. Şeful Partidului Comunist din China, secretarul general, este de asemenea şi preşedintele statului. Cu toate acestea, peste tot în sistem, cele două componente sunt în cea mai mare parte divergente. O persoană sau un grup formează structura de stat. O altă persoană sau grup formează structura partidului.

Funcţionarii de stat sunt membri ai partidului şi au funcţii în partid. Cu toate acestea, funcţiile lor în cadrul partidului şi funcţiile lor în sistemul de stat sunt diferite. Cu ajutorul partidului, ei controlează o componentă a sistemului de stat. Prin intermediul statului, ei sunt controlaţi de o altă componentă a sistemului de partid.

Structura Partidului

Comunismul în China şi-a abandonat angajamentul ideologic faţă de socialism. Cu toate acestea, această trecere de la socialism la capitalism nu a schimbat existenţa acestor structuri duble de putere. Partidul comandă încă sistemul de stat.

Prin urmare, atunci când analizăm sistemul de putere din China: cine ce face, noi nu privim, ca oriunde altundeva în lume, statul; noi privim partidul. Dacă vrem să ştim cine este responsabil, trebuie să fin atenţi la cine conduce partidul.

Partidul Comunist este guvernat de comitetul său permanent. Comitetul permanent este format din nouă persoane, numite pe cinci ani. Ultima rundă de numiri a fost în octombrie 2007. Deci o nouă rundă de numiri se apropie în curând.

Persoanele care ocupă funcţii de conducere în Partidul Comunist trebuie să se pensioneze la 68 de ani. De această dată, şapte din cei nouă membri actuali ai comitetului permanent au 68 de ani sau mai mult. Deci în această toamnă, este programată o schimbare masivă în conducerea partidului.

Din perspectiva drepturilor omului, cel mai important membru al Comitetului permanent este persoana care se va ocupa de Comitetul pentru afaceri juridice şi politice. Această persoană este responsabilă în primul rând pentru represiune şi libertate, statul de drept şi încălcarea acesteia.

Biroul 610, biroul responsabil pentru reprimarea Falun Gong (numit după data înfiinţării sale, în ziua 10 a lunii a şasea, iunie, 1999) este un birou de partid, nu un birou de stat. Biroul 610 este organul de partid care instruieşte poliţia, închisorile, procuratura şi instanţele judecătoreşti cu privire la reprimarea Falun Gong. Biroul 610 intră sub jurisdicţia Comitetului pentru afaceri juridice şi politice al partidului.

Actualul şef al Comitetului pentru afaceri juridice şi politice este Zhou Yongkang. Din 2002 până în 2007, Zhou Yongkang a fost ministru al Securităţii Publice. Trădând natura structurii de putere din China, mutarea lui Zhou Yongkang din funcţia de ministru responsabil cu siguranţa publică, la o poziţie de şef al unui comitet de partid, este considerată o promovare. În calitate de şef al Comitetului pentru afaceri juridice şi politice al partidului, Zhou a devenit oficialul de partid responsabil cu instruirea vechiului minister de securitate publică şi a ministrului succesor de securitate publică.

Partidul clasează membrii comitetului permanent. Secretarul general este primul clasat. Şeful comitetului pentru afaceri politice şi juridice ocupă cel mai mic loc, cel de-al nouălea. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de respectarea şi încălcarea drepturilor omului, puterea revine şefului acestui comitet.

Zhou Yongkang s-a născut în decembrie 1942. El va avea 70 de ani în decembrie. Deci, el este unul din cei şapte care urmează să se pensioneze, când va avea loc schimbarea majoră din comitetul permanent. Înainte de a fi demis, persoana care urma să-l înlocuiască a fost membrul Biroului Politic şi secretarul de partid din Chongqing, Bo Xilai.

Partidul Comunist este structurat ca o secvenţă de comitete în cadrul altor comitete. Comitetul ce stă în centru este comitetul permanent. Următorul strat exterior este Biroul Politic, sau Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist din China.

Se spune că la o întâlnire cu uşile închise a Partidului Comunist din Zhongnanhai, pe 14 martie, premierul chinez Wen Jiabao a discutat despre recoltarea de organe şi implicarea lui Bo Xilai. O sursă atribuie aceste remarci lui Wen: "Recoltarea pe viu şi fără anestezie a organelor umane şi vânzarea lor pentru bani - este acesta lucru ceva ce ar trebui făcut de un om? Lucruri de acest gen s-au întâmplat mulţi ani la rând. Suntem pe cale să ne pensionăm, dar această problemă nu este încă rezolvată. Acum, că incidentul Wang Lijun este cunoscut de întreaga lume, ne putem folosi de această ocazie pentru a-l pedepsi pe Bo Xilai. Rezolvarea problemei Falun Gong ar trebui să fie o alegere naturală"(2).

Partidul a anunţat a doua zi că Bo şi-a pierdut poziţia sa ca secretar general al partidului comunist din Chongqing.

Ce se întâmplă în China în spatele uşilor închise, în cadrul reuniunilor Partidului Comunist, nu este, prin însăşi natura sa, o chestiune ce poate fi verificată de public. Ceea ce a putut fi observat de oricine, în acest moment, a fost ridicarea cenzurii asupra chestiunii uciderii practicantilor Falun Gong pentru organele lor. La sfârşitul lunii martie 2012, rezultatele de căutare despre transplanturile de organe, de pe motorul oficial chinez de căutare, Baidu, oferea informaţii despre raportarea pe care David Kilgour şi cu mine am făcut-o în "Recoltarea Sângeroasă" şi despre implicarea lui Wang Lijun în recoltarea de organe.

Este greu să laşi un duh să iasă doar puţin din sticlă. Informaţiile se răspândesc şi într-o societate supusă cenzurii. Scurgerile selective şi referinţele la transplantul de organe vor avea efect şi dincolo de lupta pentru putere în sine, vor avea un impact real asupra abuzului.

Şi reciproca este, de asemenea, adevărată. Transplantul de organe are un impact real asupra luptei pentru putere în China.

Lecţii de istorie

Am fost conştient de efortul pe care Bo Xilai l-a făcut pentru a cultiva comunitatea canadiană de afaceri de-a lungul anilor şi am sugerat oamenilor din comunitatea de afaceri pe care îi cunoşteam, să stea departe de Bo Xilai, pentru că va crea numai probleme. Când am auzit că premierul Harper intenţionează să se întâlnească cu Bo, în timpul călătoriei sale din februarie, l-am îndemnat public să nu facă acest lucru.

Această istorie îmi sugerează nişte lecţii. Partidul Comunist Chinez nu este un monolit. Deşi gama de dezbatere politică este mult mai limitată decât într-o democraţie, ea totuşi există. Mai mult decât atât, nu există nici o opoziţie tolerată în afară partidului. Gama completă a discursului permis este de găsit în interiorul partidului.

Nici o persoană din cadrul partidului nu adoptă şi nu promovează drepturile omului în maniera pe care ne-am dori-o. Adevăraţii activişti chinezi pentru drepturile omului sunt fie în exil, fie în închisoare. În cadrul partidului nu există nici un cavaler pe cal alb. Partidul trece de la nuanţe de gri la cel mai profund negru. Atunci când interacţionăm cu China, trebuie să îi ajutăm pe cei care susţin drepturile omului şi să stăm departe de cei care se folosesc de încălcări ale drepturilor omului pentru a avansa în funcţie.

Wen Jiabao şi Bo Xilai nu sunt doar două persoane. Ei reprezintă facţiuni şi opinii diferite în cadrul partidului. Ceea ce îi separă devine un element potenţial în lupta pentru putere dintre aceste facţiuni.

Problema nu este dacă Wen sau Bo reuşesc individual. Bo este acum marginalizat. Cu toate acestea, există şi alţii care au opinii similare cu ale lui. Facţionismul şi lupta pentru putere din China nu se va termina cu reconstituirea actualului comitet permanent.

În ultimii cinci ani, în timpul comitetului permanent care îşi încetează acum activitatea, discursul chinez împotriva Falun Gong şi recoltării abuzive de organe a fost îngheţat. Atunci când persoane din exterior protestau în faţa oficialilor chinezi privind persecuţia împotriva Falun Gong, răspunsul oferit defăima Falun Gong. Atunci când persoane din exterior ridicau problema recoltării abuzive de organe din China, răspunsul oferit susţinea că sursele de organe sunt doar de la prizonieri condamnaţi la moarte, care ar fi fost executaţi oricum – mai exact, daţi-ne ceva timp şi vom rezolva şi această problemă, în cele din urmă.

Acum, persecuţia împotriva Falun Gong şi recoltarea abuzivă de organe au devenit o parte din lupta pentru putere din China. O parte caută impunitatea, cealaltă se foloseşte de aceste încălcări pentru a-şi discredita adversarii.

Cu toate acestea, o luptă pentru putere reprezintă întotdeauna mai mult decât atât. Există valori concurente în joc. Facţiunii lui Bo Xilai îi este frică şi simte invidie faţă de un sistem popular de convingeri spirituale şi morale. Facţiunea premierului Wen Jiabao apreciază legătura Falun Gong cu tradiţiile antice chineze şi apreciază moralitatea sa.

În această dezbatere chineză, Canada nu ar trebui să fie doar un spectator tăcut. În timp ce luptele interne pentru putere sunt, în mod normal, doar aspecte de interes intern, persecuţia împotriva Falun Gong şi recoltarea abuzivă de organe este un motiv de îngrijorare pentru toată omenirea. Acestea sunt crime împotriva umanităţii, crime împotriva noastră. Ar trebui să profităm de oportunitatea pe care această luptă pentru putere ne-o oferă, pentru a sprijini partea care promovează încheierea persecuţiei împotriva Falun Gong şi oprirea recoltării abuzive de organe.

În tranziţia chineză actuală, Canada are un interes în democraţie, libertate şi drepturile omului, pe care ar trebui să le urmărească.

(1), Cheng Jing "Wen Jiabao face eforturi pentru redresarea Falun Gong, susţine o sursă" The Epoch Times 9 aprilie 2012.

(2) Nr de referinţă, 07Shanghai771, 4 decembrie 2007, paragraful 25, lansat de Wikileaks

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii