Un olandez "învaţă" vacile să folosească pisoare. Evită gazele poluante [video]

Henk Hanskamp a creat un dispozitiv care funcţionează prin stimularea unui nerv, deşi acum unele animale recunosc "closetul" şi urinează în el.
Vaci
Vaci (screenshot tramite video Youtube)

În primul rând s-a pus accentul pe flatulenţa vacilor, iar acum pe urina acestora. În Olanda, un fermier "învaţă" vacile să folosească un pisoar. Nu este un capriciu, ci încearcă să reducă emisiile de amoniac. Potrivit afirmaţiilor lui Henk Hanskamp, ​​invenţia sa, CowToilet sau "closetul vacilor", "va soluţiona problema" în industria produselor lactate.

O vacă produce zilnic între 15 şi 20 de litri de urină care, în contact cu gunoiul, eliberează compusul în atmosferă, care joacă un rol important în formarea ploilor acide. Hanskamp a lansat acest proiect în 2016, în compania ce poartă numele său de familie, după ce Olanda a impus restricţii asupra acestor emisii în industria produselor lactate.

Dar acest lucru nu a fost uşor. Deşi Hanskamp a proiectat un “closet" pilot, nu a funcţionat imediat. "Nu poţi să antrenezi o vacă", a afirmat el. Astfel că a modificat modelul şi a inclus stimularea unui nerv care provoacă reflexul de micţiune. Şi în acest mod a funcţionat.

Mecanismul este simplu: vaca intră să mănânce într-un "ţarc" individual. Când termină de mâncat, CowToilet se deplasează în spatele ei şi îi atinge locul unde se produce reflexul nervos. De îndată ce vaca începe să urineze, lichidul trece printr-o sită într-un recipient, unde este imediat îndepărtat printr-o conductă de aspiraţie, împiedicând urina să atingă solul.

După utilizarea acestei metode într-o fermă, timp de câteva luni, unele vaci urinează fără stimulare, spontan, direct în pisoar. Mai exact, 7 din cele 58 de vaci care au testat invenţia.

"Aceste vaci mai întâi mănâncă, iar în momentul în care aud că se deplasează în spatele lor CowToilet, încep să urineze. Astfel, ele reacţionează la zomotul toaletei", explică Hanskamp într-un e-mail publicaţiei ABC. Totuşi, el completează: "Trebuie să facem mai multe cercetări pentru a cunoaşte comportamentele exacte".

Hanskamp este conştient de prima reacţie a persoanelor care aud pentru prima dată de invenţia sa. "În reţelele sociale, oamenii credeau că este o glumă. Dar nu este!", a afirmat el. Invenţia este atât de serioasă, încât se gândeşte să comercializeze CowToilet începând cu 2020.